Kwart miljard voor langdurige inzet in kwetsbare gebieden
Voor de komende twee jaar is er een bedrag van ongeveer 256 miljoen euro beschikbaar gesteld via de regeling 'Kansrijke wijk' voor de twintig kwetsbare gebieden verbonden aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Vier ministeries, namelijk OCW, SZW, VWS en BZK, hebben hun financiële middelen gebundeld om gemeenten in staat te stellen hier eenvoudiger gebruik van te maken.
Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) benadrukt dat deze bundeling de toegankelijkheid vergroot: "Door de geldstromen te bundelen kunnen gemeenten er makkelijker een beroep op doen." Het doel van deze financiële injectie is gericht op het voorkomen van armoede en schulden, het versterken van veerkracht en weerbaarheid, re-integratie, verbetering van schoolomgevingen, ontwikkeling van jonge kinderen, bevordering van een gezonde leefomgeving en algemene programmaondersteuning. Voor het einde van het jaar zal ongeveer 53 miljoen euro worden toegekend aan de betrokken gemeenten.
Deze geïntegreerde aanpak, onder de vlag van de Specifieke Uitkering (SPUK) Kansrijke wijk, markeert een belangrijke stap naar een meer gebundelde en langdurige inzet van financiële middelen in deze 20 kwetsbare gebieden. En wat ons betreft straks voor heel Nederland. Minister De Jonge meldde dit in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij ook benadrukte dat dit initiatief een antwoord is op de wens van de betrokken burgemeesters. Zij drongen eerder aan op één gecentraliseerde geldstroom vanuit het Rijk om bureaucratie te verminderen en een samenhangende aanpak op verschillende leefgebieden te waarborgen.
De SPUK Kansrijke wijk richt zich op het ondersteunen van de 20 NPLV-gebieden verspreid over Nederland. Deze gebieden ondervinden complexe problemen op het gebied van wonen, onderwijs, armoede, veiligheid en gezondheid. De uitkering stelt hen in staat te investeren in diverse initiatieven, zoals het opleiden van energiefixers voor de bestrijding van energiearmoede, het inzetten van extra onderwijskrachten om onderwijsachterstanden terug te dringen, en het ontwikkelen van plannen voor een gezondere leefomgeving.
Het betreft de volgende 20 stedelijke focusgebieden in 19 steden: Amsterdam Nieuw-West, Amsterdam Zuidoost, Arnhem Oost, Breda Noord, Delft West, Den Haag Zuidwest, Dordrecht West, Eindhoven Woensel-Zuid, Groningen Noord, Heerlen Noord, Leeuwarden-Oost, Lelystad Oost, Nieuwegein Centrale-As, Roosendaal-stad, Rotterdam-Zuid, Schiedam Nieuwland-Oost, Tilburg Noordwest, Utrecht Overvecht, Vlaardingen West en Zaandam Oost.
Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Marcel Mathijssen.
Lees ook:
- Pagina SPUK Kansrijke wijk van het ministerie van BZK met een overzicht van veelgestelde vragen
- Kamerbrief minister De Jonge (BZK) over financiering Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (8 december 2023)