Nieuwsbericht

Jaarlijks 82 miljoen extra voor aanpak jonge aanwas criminaliteit

26 april 2022 | 2 minuten lezen

Georganiseerde misdaad heeft in diverse wijken in ons land een giftige uitwerking op de jeugd. Drugscriminelen rekruteren jongeren en dat begint soms al op de basisschool. Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid investeert daarom jaarlijks 82 miljoen euro om dat te stoppen. De minister heeft 15 gemeenten gevraagd om plannen uit te werken voor wijken waar deze risico’s het grootst zijn. Het gaat om Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Deze gemeenten moeten zelf plannen maken voor de meest problematische wijken; op basis daarvan wordt het geld verdeeld. Later dit jaar komen meer gemeenten in aanmerking.

Oproep: ontwikkelen gezamenlijke visie
We doen een oproep aan onze leden die actief zijn in het jeugd- en jongerenwerk in de 15 gemeenten die nu plannen mogen uitwerken, om contact met ons op te nemen zodat we een gezamenlijke visie kunnen ontwikkelen op de besteding van de 82 miljoen ter preventie van drugscriminaliteit. Dit kan ook onze leden helpen die actief zijn in gemeenten die later dit jaar voor extra middelen in aanmerking komen. Wil je meewerken aan deze gezamenlijke visie, stuur dan een e-mail naar Ernst Radius.

Integrale wijkenaanpak
De aanpak van ondermijnende criminaliteit is zeker een sociaal vraagstuk, zegt directeur-bestuurder Lex Staal van Sociaal Werk Nederland. We pleiten al langer voor een integrale wijkenaanpak, waarin heel veel partijen samenwerken om (jonge) mensen perspectief te bieden. Staal: “Er zijn allerlei oorzaken waarom jongeren bijvoorbeeld in de criminaliteit belanden. Daar heb je het onderwijs, gemeenten, ouders en alle sociale professionals en netwerken in wijken en buurten voor nodig. Om deze samenwerking te organiseren, moet er vertrouwen zijn in de professionaliteit van de mensen in de frontlinie. Dan moet je niet vragen: kun je even opleveren hoeveel jongeren je hebt gesproken deze week en hoeveel er weer met school of werk zijn begonnen. Vertrouw erop dat deze professional aan de slag gaat, nabijheid biedt en alles probeert om deze jongeren naar het rechte pad te leiden.”

Investeer in sociaal werk
Staal is blij dat er steeds meer erkenning is voor de rol en toegevoegde waarde van het sociaal werk. Het belang van preventie in de aanpak van ondermijnende criminaliteit wordt benadrukt in het regeerakkoord en er komt nu extra geld om jongeren uit de drugscriminaliteit te houden. Maar met het gebrek aan capaciteit in het sociaal werk breed en een totaal van 2.000 jongerenwerkers in heel Nederland, is het nog niet eenvoudig om de verwachtingen waar te maken. Mede daarom is onlangs de arbeidsmarktcampagne Sociaal Werkt gestart door FNV, CNV en Sociaal Werk Nederland, met een oproep aan de nieuwe gemeentebesturen om te investeren in sociaal werk. In de campagne vertellen verschillende mensen hoe ze geholpen zijn, waaronder Darnell die met hulp van jongerenwerker Jerroll weer op het rechte pad belandde.

Meer informatie
U vindt hier het nieuwsbericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid:

Lees ook het interview met Lex Staal op de website van Zorg+Welzijn: