Blog

Positieve identiteitsvorming jongeren in Mechelen

26 november 2018 | 2 minuten lezen

Aan het begin van deze eeuw was het Vlaamse Mechelen een verlopen stad. Opgebroken pleintjes, parken vol afval, afbrokkelende gevels. Een hoge werkloosheid en veel jongeren van vooral Marokkaanse komaf die door de stad zwierven en voor overlast zorgden. Kortom, niet een stad waar je voor de gezelligheid heen ging.

Maar kijk nu, vijftien jaar later. Wij waren met een delegatie van het Nederlandse jongerenwerk op werkbezoek en zagen een stad vol Belgische weelde. Fraai geplaveide straten, aangeharkte parken, opgeknapte gebouwen en een stoere basiliek.
Wat is er gebeurd? In 2004 kreeg de stad een burgemeester met visie en lef. Bart Somers, een echte Mechelaar, beloofde van Mechelen weer een bloeiende stad te maken. Hij pakte gelijk door met het aanstellen van extra politie op straat, meer camera’s en een zero-tolerance-beleid.
Maar hij kijkt duidelijk verder dan zijn veiligheidsneus lang is. En een burgemeester heeft daar in Vlaanderen ook de mogelijkheden voor. Hij leende bijvoorbeeld veel geld om de stad op te knappen, vanuit de gedachte dat je daardoor meer mensen naar de stad trekt en die investering zich uiteindelijk dubbel en dwars uitbetaalt. Hij ziet dat je echt werk moet maken van preventie. Ervoor zorgen dat niemand uitvalt, maar dat iedereen meedoet en ook daadwerkelijk kansen krijgt om geschoold te worden, werk te vinden en huisvesting te krijgen.
En zo kwam het jongerenwerk weer om de hoek kijken in Mechelen. Niet dat het er niet was. Want het ROJM (Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen) bestaat al veertig jaar en vangt veel jongeren op. Maar Bart Somers zag vooral de meerwaarde van de laagdrempelige manier van jongeren tijdig helpen en ondersteunen als zij in de knel komen, en zette in op samenwerking. En deze burgemeester sprak met het jongerenwerk en jongeren in goede én slechte tijden. ‘We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar we kunnen op elkaar bouwen, zei onze gastheer Alexander van Leuven, coördinator van Positieve identiteit en Maatschappijvorming (PiM).
Alexander liet ons ook zien hoe deze methodiek wordt uitgevoerd. De PiM-coaches zoeken deze jongeren op en begeleiden hen intensief. Dat kan zonder veel bureaucratie en verantwoording. En in het ROJM komen elke week overdag en ‘s avonds jongeren om te ontspannen, te sporten, muziek te maken of een cursus of training te volgen. Zij spreken ook met de schepenen (wethouders) over radicalisering en polarisatie in de stad en hoe zij zich daarbij voelen. Juist die openheid en gelijkwaardigheid van gesprekspartners maakt Mechelen tot een bijzondere stad.
Wil je met eigen oren en uit de eerste hand het verhaal van Mechelen horen? Kom dan naar ons landelijke congres Jongerenwerk voorkomt zorg?! op 12 december in Tilburg.