Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding
In Nederland heeft iedereen het recht om zich te kleden zoals men wil, wat anderen daar ook van vinden. Maar in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. De overheid verbiedt daarom op bepaalde locaties kleding die het gezicht geheel bedekt: in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Onder 'zorg' valt vaak ook het sociaal werk.
Dit is geregeld in de Wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ - in de volksmond boerkaverbod of nikabverbod genoemd. De Tweede Kamer ging in het najaar van 2016 met het wetsvoorstel akkoord. De Eerste Kamer heeft op 26 juni 2018 ook ingestemd. De datum van inwerkingtreding is na overleg met de betreffende sectoren vastgesteld op 1 augustus 2019.
Let op: het sociaal werk wordt niet expliciet genoemd in deze wet, maar een loketfunctie waarbij u in de gemeente informatie verstrekt aan bewoners die voor die informatie nergens anders terecht kunnen valt er wel onder.
Uit de memorie van Toelichting blijkt wel dat jeugdhulp onder de wet valt.
Sociaal Werk Nederland adviseert om als organisatie zelf te bekijken of uw organisatie werkzaamheden biedt op plekken of gebouwen en situaties als genoemd in de wet. En: ga het gesprek aan met uw personeel en vrijwilligers: wat is uw handelwijze als een bezoeker van een buurthuis bezwaar maakt tegen de aanwezigheid van bezoeker met boerka.
Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid, hier.
De bijlage met definities en reikwijdte van de wet Gezichtsbedekkende kleding vindt u hier.