Nieuwsbericht

Kamerbrief over Inkoop en aanbesteden in het sociaal domein

Chris Bos
5 juli 2018 | 1 minuut lezen

“Publieke aanbestedingen van gemeenten bij overheidsopdrachten in het sociale domein kunnen bijdragen aan goede en betaalbare ondersteuning en kansen bieden voor nieuwe toetreders en innovatieve vormen van ondersteuning. In de praktijk echter kan de ratio van het aanbestedingsrecht, gericht op brede toegang, transparantie en concurrentie, op een aantal fronten botsen met de ratio van jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning in het sociaal domein, gericht op lokaal maatwerk waarin continuïteit, samenwerking en lange termijn-partnerschap tussen gemeenten en aanbieders van belang zijn.”

Zo begint minister Hugo de Jonge zijn Kamerbrief over Inkoop en aanbesteden in het sociaal domein. Even verderop schrijft hij bovendien:

“Gemeenten en aanbieders zien het belang van kennis van lokale omstandigheden en van partnerschap. Men wil samen optrekken om ingewikkelde maatschappelijke problemen te lijf te gaan in plaats van in te zetten op concurrentie. Zo prevaleert de wens tot continuïteit en stabiliteit bijvoorbeeld boven de behoefte aan concurrentie. En is complexe hoog specialistische ondersteuning schaars en moet de stabiliteit hiervan gekoesterd worden. Bovendien zijn investeringen voor de lange termijn onontbeerlijk voor een goed functionerende lokale structuur. Een terugkerende aanbesteding wordt dan gezien als een arbeidsintensieve administratieve last en een risico voor investeringen en samenwerking, in plaats van als een versterking van de kwaliteit, betaalbaarheid en innovatie.”

Binnenkort komt Sociaal Werk Nederland met een uitgebreidere reactie op de Kamerbrief waaraan Sociaal Werk Nederland in het voortraject heeft bijgedragen; in die reactie komt ook aan de orde hoe die Kamerbrief zicht verhoudt tot onze publicaties Kostprijsberekeningen Sociaal Werk en Het Nieuwe Contracteren.
Lees ook: Gemeenten besteden onnodig Wmo en jeugdhulp aan (Binnenlands Bestuur)