Genomineerden Schuldhulpverlener van het jaar 2020 zijn bekend
Bianca Bouter, Petra Koppe en John Wildenberg zijn alledrie enthousiast over hun vak. Ze genieten van hun werk en vertellen er graag over. Een deskundige jury selecteerde hen uit negen kandidaten voor de titel ‘Schuldhulpverlener van het jaar’. Het is nu de beurt aan jou. Wie moet volgens jou de titel krijgen? Stem tot en met 27 september op Bianca, Petra of John via deze speciale pagina, en bepaal zo wie de onderscheiding krijgt!
Wat er aan vooraf ging
Bijna dertig schuldhulpverleners meldden zich aan voor de verkiezing. Na een voorselectie door de begeleidingscommissie op basis van een aantal criteria bogen zes juryleden zich over negen kandidaten voor de onderscheiding.
We stellen de negen kandidaten aan je voor
De negen zijn stuk voor stuk enthousiaste schuldhulpverleners die allemaal bijzondere kwaliteiten hebben. Alle negen hebben passie voor hun vak, en zetten ze de hulpvrager en zijn/haar verhaal centraal. Voor de jury lag er daarom de moeilijke taak uit de negen kandidaten drie genomineerden voor de onderscheiding te kiezen.
Prachtig vak - Jan Achterbergh
Jan Achterbergh werkt voor Doras in Amsterdam. Hij heeft “een prachtig vak waarin we mensen perspectief kunnen geven”, vertelde hij de jury. Jan vroeg aandacht voor de context van schulden: “Het systeem werkt lang niet altijd mee zoals het zou moeten. Die boodschap moeten we blijven herhalen. Het duurt vaak erg lang voordat mensen uit de schulden zijn.
Tot de bodem - Bianca Bouter
Bianca Bouter werkt voor stichting Ontmoeting als budgetcoach in Epe voor ex-gedetineerden. “Prachtig om mijn cliënten te zien groeien naar zelfstandigheid”, liet ze de jury weten. “Mijn bijnaam onder de cliënten is ‘de lieve budgetmevrouw’, haha. Ik ben praktisch ingesteld, ben een denker en doener tegelijk. Ik zoek de dingen graag tot de bodem uit.”
Het verhaal eerst- Jolande Brummelhuis
Jolande Brummelhuis werkt voor Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen. “Kijken naar de mens, dat is waar het mij om gaat. Wat is het verhaal van die persoon? Ik ga dus niet gelijk naar de oplossingen. Soms is het handig om eerst te werken aan een netwerk, als dat een knelpunt is”, vertelde ze.
Denken in oplossingen- André van Es
André van Es werkt voor Kredietbank Rotterdam. Hij is een ervaren schuldhulpverlener die denkt in oplossingen. “Ik werk samen met welzijnsorganisaties en het wijkteam om mensen de goede hulp te geven. Niet lullen maar poetsen, zeggen we in Rotterdam. Samen de schouders eronder!”
Vanuit vertrouwen - Dennis Huizinga
Dennis Huizinga werkt voor de afdeling Schuldhulpverlening van de gemeente Tilburg. Hij stapte van de bankensector over naar de schuldhulpverlening, op zoek naar meer maatschappelijke betekenis in zijn werk. “Cliënten toon ik begrip, ik heb geen oordeel. Vanuit vertrouwen pak ik hun problemen aan.”
Kordaat en eerlijk - Petra Koppe
Petra Koppe werkt voor Kredietbank Nederland. “Schulden komen nooit alleen”, vertelde ze de jury. Daarom kijkt ze altijd welke hulpverlening nog meer nodig is. “Ik hanteer een persoonlijke aanpak en ben kordaat en eerlijk”, zegt ze over haar werkstijl. Petra gaat voor structurele en duurzame oplossingen, eerder is ze niet tevreden.
Naast de cliënt staan - Hossein Shakeri
Hossein Shakeri werkt bij stichting Rijnstad in Arnhem. “Mensen met schulden hebben behoefte aan een hulpverlener die naast hun staat wanneer het mis dreigt te gaan”, zegt hij. “Ik vind het erg belangrijk om een goede vertrouwensrelatie met de cliënt te hebben. Dat is nodig om hem weer zelfredzaam te leren worden.” Ook Hossein besteedt veel aandacht aan de achterliggende problematiek van hulpvragers.
Vernieuwing - John Wildenberg
John Wildenberg werkt voor Farent (’s Hertogenbosch, Midden-Brabant). Als hij cliënten tegenkomt die klem zitten tussen de regels, schroomt hij niet gemeenten en zelfs het ministerie van Sociale Zaken aan te spreken om dat op te lossen. “Ik gebruik ook graag nieuwe wetenschappelijke inzichten voor mijn werk”, vertelde hij. Farent is inmiddels op zijn initiatief bezig de dienstverlening te vernieuwen.
Samenwerken - Dogan Yildiz
Dogan Yildiz werkt voor Kredietbank Rotterdam. “Geldproblemen kunnen iedereen overkomen”, is zijn uitgangspunt. Vertrouwen winnen is het parool, zegt hij. Voor de preventie van geldproblemen is samenwerking met andere instellingen belangrijk. Dogan zette zich ervoor in die samenwerking efficiënter te maken. “Ik neem daar bewust de tijd voor”, verklaart hij het succes.
Jury
Die jury bestond uit Marco Florijn (voorzitter NVVK), Linda Voortman (wethouder Werk en Inkomen in Utrecht), André Vis (ambassadeur campagne Kom uit je schuld), Tamara Madern (Procesmanager Leernetwerken en Onderzoek bij Schouders Eronder), Eric van der Burg (bestuursvoorzitter Sociaal Werk Nederland) en Ilona van Beusekom (winnaar van de verkiezing in 2019).
Na het bekijken van filmpjes die de kandidaten instuurden en het lezen van aanbevelingen die anderen of de kandidaten zelf schreven, koos de jury na intensief overleg voor Bianca Bouter, Petra Koppe en John Wildenberg.
Breng je stem uit
Tot en met 27 september kan het publiek een stem op een van hen uitbrengen. De genomineerde met de meeste stemmen krijgt de volgende dag de onderscheiding ‘Schuldhulpverlener van het jaar’ uitgereikt. Dat gebeurt op 28 september tijdens het online congres intensivering armoede- en schuldenaanpak van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De verkiezing is georganiseerd door Schouders Eronder, een samenwerkingsverband van Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK Sociaal Werk Nederland en de VNG.