Nieuwsbericht

'Deurwaarders verdienden onterecht miljoenen aan arbitragerechtbank e-Court'

11 juli 2018 | 2 minuten lezen

Deurwaarders hebben onterecht miljoenen euro's aan kosten in rekening gebracht bij mensen die zij opriepen voor e-Court, de digitale arbitragerechtbank waar tot begin dit jaar veel zorgverzekeraars en webwinkels hun incasso's afwikkelden. Dat stelt de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR).

De organisatie heeft daarom een tuchtklacht ingediend tegen deurwaarder GGN. Het grootste deurwaarderskantoor van Nederland is een groot voorstander van e-Court en spande vorig jaar van alle deurwaarders verreweg de meeste zaken aan bij de digitale arbitragerechtbank, naar eigen zeggen zo'n 33.000.

Per zaak moest de schuldenaar ruim €100 aan oproepingskosten betalen. Onwettig, oordeelt LOSR. Deurwaarders mogen alleen kosten in rekening brengen als zij een wettelijke taak uitvoeren. Het oproepen van mensen voor e-Court is dat niet, stellen de sociaal raadslieden.

'GGN is toch een beetje de huisdeurwaarder van e-Court, vandaar dat wij tegen dit kantoor de tuchtklacht indienen', zegt André Moerman van de LOSR. 'Andere grote kantoren berekenen deze kosten ook door, maar zij riepen veel minder mensen op.'

Geen ambtshandeling
Met een gunstige uitspraak van de tuchtrechter in de hand, hoopt LOSR uiteindelijk via een civiele schadeprocedure de in hun ogen onrechtmatige kosten terug te vorderen. Op dit moment ontbreekt het de sociaal raadslieden echter aan geld om zo'n zaak te kunnen starten.

De LOSR voelt zich gesteund door minister Dekker van Rechtsbescherming. Die schreef dit voorjaar in een Kamerbrief al dat deurwaarders deze kosten niet mogen doorberekenen aan schuldenaren. Het oproepen van mensen voor e-Court is 'geen ambtshandeling', stelde Dekker.

Kritiek op e-Court
De tuchtzaak tegen GGN blaast de discussie over e-Court nieuw leven in. De digitale geschilbeslechter kreeg het afgelopen jaar veel kritiek vanwege zijn vermeende ondoorzichtige procedures. Klanten van zorgverzekeraars en webwinkels als Bol.com kunnen in geval van schulden door een deurwaarder voor e-Court worden gesleept. Alle vonnissen moeten worden goedgekeurd door een echte rechter. E-Court is populair omdat griffiekosten beduidend lager liggen dan bij een gang naar de kantonrechter.

Maar in februari kwam de private stichting uit Doorn in de problemen. Na een beslissing van het landelijk overleg van civiele kortgedingrechters hield de rechtbank Overijssel, dat de meeste vonnissen van e-Court bekeek, per direct op met het goedkeuren van vonnissen van e-Court. De kortgedingrechters willen eerst van de Hoge Raad weten hoe met de uitspraken van e-Court om te gaan. Daar wordt binnen de vakgroep verschillend over gedacht. Sindsdien worden er geen zaken meer aangebracht bij e-Court.

Begin dit jaar maakte Sociaal Werk Nederland al een filmpje over e-Court. Hierin spraken de sprekers van het congres Sociaal Raadsliedenwerk zich uit over deze ontwikkeling. Bekijk hier dit filmpje. Klik hier verder naar de eerdere nieuwsartikelen over e-Court.