Nieuwsbericht

Zo proberen gemeenten armoede tegen te gaan

Chris Bos
26 juni 2018 | 1 minuut lezen

Het bestrijden van armoede is vooral een taak van de gemeente. Zij hebben allemaal een andere methode, stelt Christiaan Pelgrim in de NRC. Hij belicht acht invalshoeken, waaronder het tijdig signaleren van stress.

Stress verminderen
Wie door geldproblemen ‘chronische stress’ heeft, leeft van dag tot dag en handelt impulsiever, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Rond die conclusie is een effectieve manier van armoedebestrijding ontwikkeld, die nu ook in een paar Nederlandse gemeenten getest wordt: Mobility Mentoring.

Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht, volgt de gemeenten die ermee werken. Het belangrijkste in die aanpak: gemeenten moeten ál hun contacten met de burger kritisch evalueren. Jungmann: „Als iemand een keer niet komt opdagen bij een afspraak en je gaat meteen dreigen dat je er dan mee stopt, dan voeg je stress toe.” Wat wel werkt: een dag voor de afspraak een sms’je sturen ter herinnering aan de cursus. „Als mensen niet aanwezig zijn, komt dat soms door een overlopend hoofd.”

In Alphen aan den Rijn wordt zelfs geëxperimenteerd met een financiële beloning voor goed gedrag. Bijvoorbeeld: als iemand zich moet inschrijven bij Woningnet (eenmalige kosten: 10 euro), krijgt die als beloning een bon van 20 euro die in te wisselen is bij een aantal supermarkten en kledingwinkels. Jungmann: „Je creëert op korte termijn urgentie om iets te doen dat je op lange termijn verder helpt. En het inschrijfgeld, dat tot uitstelgedrag leidt, wordt ruim gecompenseerd.”

Raken mensen niet afhankelijk van die financiële beloningen? In de VS niet, zegt Jungmann. Door de beloningen kwamen ze uit de problemen en zakte de stress weg. Ze konden weer op eigen kracht langetermijnplannen maken.

Lees het hele artikel in de NRC