Korte terugkoppeling AO Brede Schuldenaanpak/Armoede
Tijdens het Algemeen Overleg brede Schuldenaanpak/Armoede op donderdag 14 juni besprak de staatssecretaris met de Kamercommissie onder meer de meewerkplicht schuldeisers, het incassoregister en de schuldenhandel. Het Kabinet wil een maximum instellen voor het "stapelen" van boetes, maar ook een minimale stok achter de deur behouden en vroegtijdig betalingsregelingen en ondersteuning aanbieden.
Van Ark noemde Schouders Eronder! als voorbeeld van een goed initiatief in verbetering van kennis rond armoede en schuldenaanpak.
Verder is gesproken over mogelijkheden voor betere kwaliteit ván en een keurmerk vóór bewindvoerders. Van Ark wil stappen maken in de brede schuldenaanpak, maar moet daarvoor nog wel wat bewindvoerders overtuigen.
Jacqueline Beekman, adviseur Armoede en Schulden van Sociaal Werk Nederland woonde het AO bij: 'Er werd een aantal goede, inhoudelijke discussies gevoerd; de staatssecretaris lijkt voortvarend en we moeten haar de kans geven. Tegelijkertijd worden deze onderwerpen niet bepaald voor het eerst benoemd. Het is de allerhoogste tijd om nu door te pakken!"
De staatssecretaris noemde nadrukkelijk welzijn en sociaal werk als partner in de schuldenaanpak. Minder aandacht was er echter voor de onderliggende factoren die aan de basis liggen van armoede en schulden.
Jacqueline Beekman: "De schuldhulpaanpak verbeteren is broodnodig. Maar als je niets verandert aan de onderliggende factoren is het een dure vorm van water naar de zee dragen. Nog los van alle persoonlijke drama's voor burgers. Er is te weinig aandacht voor de onderliggende factoren die schulden en armoede veroorzaken: stress, schaarste en de impact hiervan op gedrag, namelijk een afname van executieve vaardigheden die onontbeerlijk zijn in deze complexe wereld. Er is dus nog een wereld te winnen als het gaat om het versterken van burgers in inkomen, redzaamheid en de dagelijkse ondersteuning daarbij. Dat moet deels in de lokale gemeentelijke sociale basis, maar het vraagt ook een grote beweging van de rijksoverheid. In Alphen aan den Rijn brengt de gemeente dat vanuit deze visie samen met bewoners en maatschappelijke organisaties in de praktijk.'
Sociaal Werk Nederland werkt aan een ontmoeting waarbij de staatssecretaris verder kennis kan nemen van de praktijk.
Zie voor eerdere werkbezoeken georganiseerd door Sociaal Werk Nederland hier.