Nieuwsbericht

‘Zorg dat armoede afneemt en dat meer mensen kunnen meedoen’

17 oktober 2024 | 1 minuut lezen

Vanmiddag, op 17 oktober 2024, vindt een Algemeen Overleg over armoede- en schuldenbeleid plaats in de Tweede Kamer. Uitgerekend op Wereld Armoededag, wanneer mensen en organisaties wereldwijd een vuist maken tegen armoede en uitsluiting. De Landelijke Armoedecoalitie heeft mede namens Sociaal Werk Nederland een brief gestuurd aan de leden van de Tweede Kamer, waarin urgente zorgen naar voren worden gebracht.

Welke definitie van armoede je ook hanteert: te veel mensen in Nederland leven onder de armoedegrens, waarvan zo’n 150.000 kinderen. De groep werkende armen groeit en de ernst van de armoede neemt toe. Het kabinet zegt de bestaanszekerheid te willen waarborgen, maar handhaaft de status quo met de door haar voorgenomen maatregelen. Voor de mensen die op of onder de armoedegrens leven, verbetert er bijna niets omdat de investeringen grotendeels teniet gedaan worden door kostenstijgingen.

Zorg dat het aantal mensen in armoede afneemt, en meer mensen kunnen meedoen in de samenleving

Zorgen en verbetervoorstellen
In de brief wordt ingegaan op de grootste zorgen, die worden voorzien van concrete voorstellen voor verbetering:

  • De toename van het aantal mensen met problematische schulden
  • De toename van het aantal mensen dat hun zorgverzekering niet kan betalen
  • Het ontbreken van structurele maatregelen om bestaanszekerheid te regelen

Belangrijke oproep is om de aanbevelingen op te volgen die de Commissie sociaal minimum vorig jaar heeft gedaan. Met daarin ook aandacht voor de gevolgen van armoede voor de samenleving als geheel: denk aan het onbenut laten van talent, negatieve gevolgen voor de leerprestaties en toekomstkansen van kinderen en de stijging van zorgkosten. Armoede kan niet los worden gezien van het bredere maatschappelijke debat over sociale ongelijkheid.

Lees hier de brief van de Landelijke Armoedecoalitie.

Over de Landelijke Armoedecoalitie
De Landelijke Armoedecoalitie is een netwerk van landelijke partijen die zich vinden in het gezamenlijke doel om armoede en schulden aan te pakken. Naast Sociaal Werk Nederland zijn aangesloten: Aedes, Alliantie Vrijwillige Schuldhulpverlening, Armoedecoalitie Utrecht, Armoedefonds, Burgerkracht De Pijler, CNV, FNV, Gemeente Utrecht, Ieder(in), Landelijke Cliëntenraad, Netwerk DAK, Sociale Alliantie, SOM NL, SUN Nederland, Valente, Warm Rotterdam en de Woonbond. Kennisinstituten Movisie en NVVK ondersteunen de coalitie inhoudelijk met kennis over wat werkt bij een effectieve aanpak van armoede en schulden.