Nieuwsbericht

Themadag: Hoe bereik je jongeren met (zorgverzekerings-)schulden?

16 maart 2021 | 2 minuten lezen

Dinsdag 23 maart organiseert Zorgverzekeringslijn samen met Schouders Eronder een online themadag voor professionals die zich bezighouden met jongeren met schulden. We gaan in gesprek over de vraag hoe we jongeren met schulden eerder kunnen bereiken.

Meeste jongeren met schulden niet in beeld bij schuldhulpverlening
Schaamte om te praten over geldproblemen, een gebrek aan vertrouwen in instanties en vaak een verkeerd beeld van schuldhulpverlening, zijn enkele van de factoren die ervoor zorgen dat de drempel voor jongeren al snel te hoog is. Daarnaast blijkt reguliere schuldhulpverlening onvoldoende toegankelijk en is er onder jongeren sprake van een hoge uitval.

Hoe kunnen we het bereik verbeteren?
Tijdens de themadag gaan we in op de vraag hoe we jongeren eerder financiële hulp kunnen bieden. Hoe kunnen we nog sterker inzetten op ketensamenwerking en hoe kunnen we gebruik maken van betalingsachterstanden als signaal? Als voorbeeld van dit laatste nemen we zorgverzekeringsschulden. De nummer één betalingsachterstand onder jongeren en een belangrijke voorspeller van bredere financiële problemen. Ook kijken we naar neurowetenschappelijke inzichten die helpen de hulpverlening effectiever vorm te geven. Er zit een verschil tussen de ontwikkelduur van het brein en het moment waarop jongeren financieel zelfredzaam geacht worden te zijn. Dit verschil vindt zijn weerslag in het ontstaan en in de aanpak van problemen.

Praktijkvoorbeelden als inspiratie
Wij gaan onder leiding van Rick van der Kleij graag met jullie als professionals in gesprek aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden.

Met wie gaan we in gesprek?
Dagvoorzitter Rick van der Kleij - Rick heeft jarenlange ervaring als dagvoorzitter bij congressen in het wetenschappelijk en maatschappelijk veld.
Daan Hoefsmit - Adviseur bij het Ministerie van VWS op het gebied van de schulden in relatie tot gezondheid.
Rosanne Oomkes - Projectmanager bij Panteia waar zij werkt aan onderzoeken op de terreinen arbeid, zorg, emancipatie en participatie.
Michelle Achterberg - Postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam en bijzonder onderlegd in de ontwikkeling van het adolescente brein.
Sybrand Kuipers - Intensief Jongerenschuldhulpverlener bij PuurZuid, in Amsterdam. In de gemeente Amsterdam is de intensieve Jongerenschuldhulpverlening gestart in 2009 en wordt deze al 13 jaar doorontwikkeld.
Albert Pronk - Schulddienstverlener voor jongeren in Den Haag. Albert begeleidt jongeren met het aanpakken van schulden door middel van een integrale methode.
Jaouad Najih - Medewerker Am-supportteam, actief vanuit project Opr€cht. Onder de naam Opr€cht, zetten AM-Supportteam, Stichting JAM en Presikhaaf University zich gezamenlijk in om schulden bij Arnhemse jongeren te voorkomen en op te lossen.
John Wildenberg - John is werkzaam bij Farent en is net verkozen tot schuldhulpverlener van het jaar. Hij is betrokken bij de doorontwikkeling van de aanpak schuldenproblematiek en bij het opzetten van innovatieve projecten. Zo heeft hij het innovatieve spel De Schulden Escape ontwikkeld, dat schulden moet voorkomen.

Nuttige informatie
Datum: dinsdag 23 maart 2021
Tijd: 9.30 – 12.00 uur
Locatie: online via Zoom
Kosten: gratis

Aanmelden kan hier.

Meer weten over themadagen? Lees het hier!
Zie voor een verdiepende sessie op 30 maart de informatie op de website van Schouders Eronder, hier. 

Schouders Eronder is een samenwerkingsverband tussen Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG