Studiedag 26 mei 2016, Fort van de Democratie Utrecht
Rond de heftige debatten over de opvang van vluchtelingen en de aanslagen in Brussel, Ankara en Istanboel zien we een toenemende polarisatie in de samenleving, die ook te merken is in de school en het jeugd en jongerenwerk. Is er sprake van rancuneus gedrag dat jongeren van volwassenen overnemen? Is het puberaal grenzen verkennen? Hoe kan het dat mensen de wonderlijkste complottheorieën serieus nemen? Hoe voer je gesprekken in gemengde groepen, waarin de ondertoon respectvol kan blijven?
Tijdens deze studiedag georganiseerd door de Stichting Vredeseducatie in het Fort van de Democratie willen we de problemen in kaart brengen en samen oefenen in methoden om het gesprek in het gepolariseerde klimaat te blijven voeren.
We hebben daarbij hulp van schrijfster Margalith Kleijwegt, die voor het ministerie van onderwijs het rapport "Twee Werelden Twee Werkelijkheden" heeft samengesteld, gebaseerd op tientallen interviews met leerlingen, studenten en docenten van VMBO's en ROC's in het land. Zij schreef hierover ook een uitvoerig artikel in de Groene Amsterdammer.
In het middagprogramma wordt geoefend met concrete suggesties waaronder de workshop "Omgaan met grensoverschrijdende opmerkingen", die wordt verzorgd door de Anne Frank Stichting.
We werken nog aan het programma, dat om 10.30 uur zal beginnen en rond 16.30 uur zal eindigen. We vragen van deelnemers een eigen bijdrage van € 20,- (incl. eenvoudig lunch).
Wilt u binnenkort het programma ontvangen of u al inschrijven?
Klik dan hier.