Activiteit

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden

10 nov
Dinsdag 10 november 2020
09:00 tot 12:30
Congres
3 minuten lezen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zéker in het sociaal domein.
Toch heeft preventie het imago tijdrovend, duur en bovenal niet meetbaar te zijn. Het online congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden’ laat zien wat wél kan en dat preventie loont. Organisaties uit het hele land delen in totaal zo’n 20 uitdagende aanpakken.

Wil jij weten hoe andere gemeenten, zorg- en sociaalwerkorganisaties en professionals effectief aan maatschappelijke vraagstukken werken? En hoe professionals, leidinggevenden en bestuurders daarin samen optrekken? Meld je dan aan voor dit online congres op 10 november 2020 van 09.00 tot 12.30 uur.

Hier vind je het programma>> en/of meld je direct aan.

Je maakt deze ochtend kennis met een aantal van de voorbeelden van preventieve interventies in het sociaal domein die ‘werken’. We zoomen in op mechanismen waarmee gemeenten kunnen sturen op preventie. Daarnaast is er extra aandacht voor de rol van jongeren in preventieve interventies. Tot slot komen de noodzaak tot samenwerken en de wijze waarop partijen dat kunnen doen binnen een preventieve aanpak aan de orde.

Je neemt online deel aan dit congres; de sessies en panelgesprekken vinden grotendeels live plaats vanuit een studio in Eindhoven.
Aanmelden kan via VNG Connect. De kosten voor deelname bedragen € 95,00. Kun je dit niet bekostigen omdat je een eenmanszaak hebt of een student bent, neem dan contact op met Rosanne van Kooten (r.vankooten@movisie.nl) om te kijken of er een uitzondering kan worden gemaakt middels een gereduceerd tarief.

De eerste editie van het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden’ vond ‘pre-corona’ plaats op 10 maart 2020 jl. in Zwolle. Lees meer over deze editie in dit e-magazine.

Pre-zine
Een deel van de praktijkvoorbeelden nemen live deel aan de sessies op het congres. De andere praktijkvoorbeelden leveren de komende periode een bijdrage aan een online magazine, het ‘pre-zine’ dat we een aantal weken voor aanvang van het congres onder de deelnemers verspreiden.

Via een link in het pre-zine kun jij als deelnemer vragen of onderwerpen indienen die je graag tijdens het panelgesprek op 10 november behandeld ziet. Het online magazine werkt als een online platform en is vóór, tijdens en na het congres de plek voor deelname, interactie en verslag. Zowel de input van de praktijkvoorbeelden als van de deelnemers vormen de basis voor de inhoud van het congres.

‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden’ is een unieke samenwerking tussen Divosa, ZonMw, Sociaal Werk Nederland, VNG en Movisie.    

Programma
Het programma bestaat uit een plenair panelgesprek gevolgd door twee rondes waarbij je kunt kiezen uit twee sessies en een plenaire afsluiting. Meer informatie over de sessies en de praktijkvoorbeelden die hierin centraal staan lees je op de website van VNG Connect.

Lees hier meer over de sessies

09.00 – 09.15 uur  Welkom door dagvoorzitter Marianne van den Anker
09.15 – 10.00 uur  Panelgesprek tussen:

  • Renate Richters, wethouder jeugd, zorg en welzijn, armoede en inburgering in Eindhoven
  • Hans Boutellier, voormalig directeur van het Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam
  • Corrie Tijsseling, onderzoeker bij Geestelijke Gezondheidzorg en Maatschappelijke Dienstverlening voor Doven en Slechthorenden (GGMD) en Kentalis.

10.00 – 10.10 uur  Pauze
10.10 – 11.10 uur  Ronde 1  Keuze tussen de sessies

  • Betere interventies
  • Betere sturing

11.10 – 11.20 uur  Pauze
11.20 – 12.20 uur  Ronde 2 Keuze tussen de sessies:

  • Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst
  • Betere ketens

12.20 – 12.40 uur   Tijdens het laatste onderdeel van het congres reflecteren Janny Bakker-Klein, Ali Rabarison en Veronique Timmerhuis, respectievelijk de directeuren van Movisie, VNG en ZonMw op wat er in de ochtend is behandeld. Hoe kijken zij terug en wat zijn de stappen die we binnen het sociaal domein kunnen zetten?

E-zine
Ongeveer twee weken na het congres ontvangen alle deelnemers het volledige e-zine. Het ‘pre-zine’ dat eerder is verspreid is dan aangevuld met de verslagen van de plenaire en deelsessies. Ook de bijdragen, zoals filmpjes en presentaties van de twaalf praktijkvoorbeelden die een actieve bijdrage tijdens het online congres hadden, vind je hierin terug.