Activiteit

Jongerenbetrokkenheid: hoe doe je dat?

15 feb
Donderdag 15 februari 2018
13:30 tot 16:30
Bijeenkomst
2 minuten lezen

Mohamed uit Amsterdam Nieuw-West is zeventien jaar en na een jaar gestopt met zijn opleiding op het ROC. Vaak zit hij doelloos thuis op de bank. Zonder diploma of uitzicht op werk. Niet de meest ideale start voor een perspectiefrijke toekomst. Sanne woont in Zwolle, in de wijk Wipstrik. Ze zit in Havo-4. Ze spijbelt en blowt veel. Samen met haar ouders krijgt ze hulp van jeugdhulp.

 

Als gemeente komt u in aanraking met jongeren zoals Mohamed en Sanne, die ervaring hebben met hulp en ondersteuning van uw gemeente. Maar ook met jongeren die ideeën hebben over hoe het beter of anders kan in hun wijk, dorp of stad. Hoe kunt u als gemeente het jongerenpotentieel benutten? En er voor zorgen dat:

  • U te weten komt hoe jongeren uw hulp en ondersteuning ervaren en wat zij daarin tegenkomen.
  • Jongeren weten dat u ze serieus neemt en hun ervaringen en ideeën adequaat oppakt.
  • U samen met jongeren nadenkt over wat de gemeente kan doen op het gebied van leren, werken en vrije tijd?

Op dit soort 'hoe vragen' biedt deze bijeenkomst ‘Jongerenbetrokkenheid: hoe doe je dat?' antwoorden. Laat u inspireren en ga met praktische handvatten naar huis, voorzien van feedback van jongeren.

Praktische informatie
  • Wie: voor alle beleidsadviseurs, -medewerkers in Nederlandse gemeenten. U mag ook samen met uw lokale jongerenorganisatie of adviesraad komen.
  • Wanneer: donderdag 15 februari 2018.
  • Waar: Colour Kitchen (Zuilen) in Utrecht.
  • Hoe laat: start om 12.30uur met inloopmoment en lunch. Het inhoudelijk programma start om 13.00uur. Einde: omstreeks 16.30uur.
  • Kosten: €50,00 p.p.

 

MELD U AAN VOOR DEZE BIJEENKOMST

 

Programma

Diverse gemeenten, jongeren en ondersteuners betrekken jongeren op vernieuwende manieren. Om zo meer te horen en te leren over hun ervaringen. Deze nieuwe manieren staan centraal in het programma van deze bijeenkomst.

  • De gemeente Alkmaar en Diemen vertellen over hun ervaringen met jongerenparticipatie. Alkmaar vertelt over Tjekking: een levendig, digitaal jongerenplatform, waar meer gemeenten gebruik van kunnen maken. Diemen vertelt over hoe je als gemeente verschillende manieren naast elkaar inzet om jongeren te betrekken, waaronder het verzamelen en leren van praktijkverhalen. Tenslotte vertelt Cilia Daemen van Stichting Plattelandsjongeren over hun aanpak.
  • In workshops van Fietje Schelling, Tjerk Feitsma en Imke Bardoel gaat u vervolgens praktisch aan de slag met uw eigen lokale praktijk, met feedback van jongeren.
  1. Fietje Schelling (zelfstandige) neemt u samen met een aantal jongeren mee in allerlei manieren om het netwerk met jongeren in uw gemeente structureel op te bouwen. Denk aan panelgesprekken bij het wijkteam, adviesvangers en jeugdambassadeurs, een jongerenteam 18-/18+, jongerenraden in de jeugdhulp en dakloze jongeren van het platform JONG doet mee!
  2. Tjerk Feitsma (Terra Futura) heeft met een groep jongeren uit Utrecht de methodiek ‘Catapult’ ontwikkeld, waarmee jongeren hun eigen politieke agenda kunnen opstellen (Youth Manifesto). Hij geeft u samen met een aantal jongeren inzicht in deze en een aantal andere denkwijzen en methodes die u helpen bij het activeren van het jongerenpotentieel in uw gemeente.
  3. Elle Verheijden (Zorgbelang Gelderland/Utrecht) en een aantal jongeren delen met u de ervaringen met het ontwikkelen van een netwerkstructuur voor jeugdparticipatie. Deze netwerkstructuur zorgt ervoor dat jongeren structureel meepraten. Op deze manier zijn ze ervaringsdeskundige in gesprekken met de gemeente en professionals. Een voorbeeld is het netwerk Samen Sterk, in de regio Food Valley. 

In alle workshops gaat u met denkwijzen en praktijkvoorbeelden aan de slag en bedenkt u een plan voor uw eigen gemeente. Jongeren geven feedback op hoe dit plan verbeterd zou kunnen worden.

 

MELD U AAN VOOR DEZE BIJEENKOMST

Locatie

Prinses Christinalaan 1
3554 J Utrecht
Nederland