De uitdaging van diversiteit voor jeugdhulp en sociaal werk
De Tranzo Zorgsalon is een discussiebijeenkomst met als doel het bevorderen van het debat en het uitwisselen van informatie over de sector van zorg & welzijn. De zorgsalon van 30 november staat in het teken van diversiteit en gaat over 'De uitdaging van diversiteit voor jeugdhulp en sociaal werk.'
Naast de transities vormt ook de toenemende diversiteit van burgers en hulpvragers een uitdaging voor het sociale domein. Hoe passend is sociaal werk voor bijvoorbeeld jongeren met een migratie-achtergrond of mensen in armoede? Bereiken we deze meest kwetsbare groepen? Welke dilemma’s treden er op? Waar zitten kansen? Een dialoog zal worden gevoerd met vertegenwoordigers uit de praktijk, wetenschap, opleiding en uiteraard ook met de kwetsbare burgers zelf.
Prof. dr. Dike van de Mheen: Departementsvoorzitter Tranzo
15.10 - 15.50 uur
Presentaties van de sprekers:
Tessa Mehretab: Burger met ervaringskennis en werkzaam bij TEAM ED.
Yolanda te Poel: Lector Diversiteit en Orthopedagogisch Handelen bij Fontys Hogescholen Pedagogiek.
Kristel Logghe: Gezondheidswetenschapper en sociaal ondernemer.
15.50 - 16.45 uur
Discussie met zaal en sprekers (hierbij sluiten ook de volgende personen aan):
Astrid Philips: Ervaringsdeskundig Kwartiermaker. Ze geeft les als ervaringsdeskundige aan de Coeva armoede opleiding. Ze is werkzaam bij Hogeschool van Amsterdam en TEAM ED.
Judith Metz: Lector Youth Spot - Jongerenwerk in de Grote Stad, Hogeschool van Amsterdam - Maatschappij en Recht
16.45 uur
Afsluitende borrel
Meer informatie over de sprekers
Tessa Mehretab - Burger met ervaringskennis en werkzaam bij TEAM ED
Tessa is op haar 12e, vanwege de oorlog, met haar ouders uit Eritrea gevlucht. Nu werkt zij op vrijwillige basis als ervaringsdeskundige bij TEAMED, een sociaal uitzendbureau voor ervaringsdeskundigen in Amsterdam. In de vorm van een kort interview zal zij haar ervaringen met betrekking tot sociaal werk met ons delen.
Yolanda te Poel - Lector Diversiteit en Orthopedagogisch Handelen bij Fontys Hogescholen Pedagogiek. Samen met docent-onderzoekers en studenten doet zij praktijkgericht onderzoek naar diversiteitsgevoelig samenwerken met migrantenouders in de jeugdhulp en naar opvoedingshulp bij de aanpak van radicalisering.
Aandacht voor diversiteitsgevoelig werken is op verschillende manieren verankerd in de bachelor en
master opleiding van Fontys Hogeschool Pedagogiek (FHP). In het bijzonder krijgt het een plaats in de
Centra voor Pedagogische Innovatie. Dit zijn professionele werkplaatsen waar studenten met docent-
onderzoekers en professionals al onderzoekend samenwerken aan het ontwerpen, implementeren en
evalueren van interventies en methodieken ter verbetering van de jeugdhulp voor onder meer
gezinnen met een migrantenachtergrond. We geven een korte beschrijving van de opzet van deze
CPI’s en laten aan de hand van een paar voorbeelden zien voor welke (onverwachte) uitdagingen de
betrokken ‘co-creators’ komen te staan.
Kristel Logghe - Gezondheidswetenschapper en sociaal ondernemer. Zij heeft 20 jaar ervaring met interculturele zorg, beleid en onderwijs, onder andere bij de UM, VUmc, GGZ Nederland en als projectleider van diverse ZonMw-projecten.
In haar presentatie wordt ingegaan op vroegsignalering en –hulp aan kwetsbare migrantenjeugd met GGZ- en LVB-problematiek. Het EIF-project dat in 4 gemeenten uitgevoerd werd, zal besproken worden en hoe die benadering nu geborgd is in verschillende initiatieven in Nederland. Bovendien zullen nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen toegelicht worden.
Aanmelden & meer informatie
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Tranzo via tranzo@tilburguniversity.edu of 013- 466 2969.
Op donderdag 28 november a.s. van 12.00 tot 13.00 uur organiseren kenniscentrum Phrenos, KPMG, Movisie en Sociaal Werk Nederland een webinar over domeinoverstijgend samenwerken in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Centraal staat...
Wil je de impact van het werk van jouw organisatie inzichtelijk maken? En wil jij en de organisatie waarvoor je werkt daar de eerste stap in zetten? Dan biedt deze gratis training uitkomst.
Om jou en jouw organisatie op weg te helpen met...