Publicatie

Wet betaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022

2 maart 2022 | 4 minuten lezen

Een kind krijgen is een mooie en bijzonder gebeurtenis, maar bij een geboorte van een kind komt er ook veel op ouders af. In tijden waarin beide ouders werken wil het kabinet dat werkende ouders meer ruimte krijgen om te kiezen hoe zij zorg en werk kunnen combineren.

Huidige regeling

In de cao Sociaal Werk is voor het opnemen van ouderschapsverlof een vergoeding van 40% opgenomen over ten hoogste de helft van de in de arbeidsovereenkomst vastgelegde gemiddelde omvang. Voor onze werknemers geldt dus al een vergoeding voor het ouderschapsverlof. Niet voor alle werknemers in Nederland geldt dit en om die reden is er een wetsvoorstel gedaan voor betaald ouderschapsverlof.

Wetsvoorstel betaald ouderschapsverlof

Op 12 oktober 2021 heeft de Eerste Kamer ingestemd met dit wetsvoorstel. Met de nieuwe wet kunnen alle ouders vanaf 2 augustus 2022 de eerste 9 weken van de 26 weken gedeeltelijk doorbetaald krijgen.  

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer is een motie ingediend waarin de regering wordt opgeroepen het loondoorbetalingspercentage nog voor inwerkintreding van de Wet doorbetaald ouderschapsverlof te verhogen naar 70%. Dit is meegenomen in het coalitie-akkoord van 15 december 2022, hier komen we later in deze toelichting nog op terug.

Het wetsvoorstel Wet betaald ouderschapsverlof wijzigt de ouderschapsverlofregeling in de Wet arbeid en zorg (Wazo). Met de invoering van betaald ouderschapsverlof wil het kabinet stimuleren dat ouders daadwerkelijk ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van hun kind opnemen. De invoering van betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van het geboorteverlof van 2 werkdagen naar 5 voor partners na de geboorte van hun kind sinds januari 2019. Vanaf 1 juli 2020 bestaat het aanvullend geboorteverlof en kunnen partners nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste 6 levensmaanden van het kind opnemen.

Op dit moment is in de wet geregeld dat  ouders 26 weken ouderschapsverlof kunnen opnemen in de eerste 8 levensjaren van hun kind. Doordat ouderschapsverlof momenteel wettelijk gezien niet wordt doorbetaald, kan niet iedereen zich veroorloven om ouderschapsverlof op te nemen. De nieuwe wet maakt het voor alle werkende ouders mogelijk om in ieder geval de eerste 9 weken van de 26 weken betaalt te krijgen.

De 9 weken ouderschapsverlof worden alleen betaald als deze in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Kiezen ouders ervoor om in het eerste levensjaar van hun kind geen of gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof op te nemen, dan worden de resterende weken opgeteld bij de 17 weken onbetaald verlof. Deze weken kunnen tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen, maar dan wel onbetaald.

In de wet wordt geregeld dat het UWV 50% van het dagloon uitbetaalt tot maximaal 50% van het maximumdagloon. De aanvraag voor het betaald ouderschapsverlof wordt gedaan door de werkgever bij het UWV middels een aanvraagformulier die beschikbaar wordt gesteld. UWV stelt het recht, de hoogte en maximale duur van de uitkering naar aanleiding van de aanvraag vast.

Samenloop van de wetswijziging betaald ouderschapsverlof en de cao Sociaal Werk
Deze wetswijziging heeft  invloed op de vergoedingsregeling in de cao indien de werknemer die onder de cao Sociaal Werk valt, ouderschapsverlof opneemt in de eerste 9 weken van het eerste levensjaar van het kind. De werknemer heeft dan namelijk recht op een vergoeding van 40% over ten hoogste de helft van de in de arbeidsovereenkomst vastgestelde gemiddelde omvang (op grond van art. 5.11B lid 3 van de cao) en daarbovenop heeft de werknemer recht op een uitkering van het UWV (op grond van de nieuwe wet). Hieronder leg ik het in een voorbeeld uit:

Een werknemer met een arbeidsomvang van 32 uur in de week neemt gedurende 9 weken in het eerste levensjaar van het kind ouderschapsverlof op. Op basis van de cao ontvangt deze werknemer een vergoeding van 40% over 16 uur. De wetswijziging zou op basis van dit voorbeeld inhouden dat de werknemer die 9 weken ouderschapsverlof opneemt over 32 uur 50% van het loon uitgekeerd krijgt van het UWV, mits deze 9 weken zijn opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Dit betekent dat de werknemer die 32 uur werkt 50% uitgekeerd krijgt door het UWV en 40% vergoeding krijgt over 16 uur op basis van de cao. Hieronder worden verschillende situaties in een tabel weergeven waarbij uitgegaan wordt van een gemiddelde arbeidsomvang van 32 uur in de week:

Gemiddelde arbeidsomvang

Opname ouderschapsverlof in aantal uren per week

o.b.v. cao (art. 5.11 B onder 3)

40% vergoeding over ten hoogste de helft gemiddelde arbeidsomvang

o.b.v. wet betaald ouderschapsverlof 50% van het dagloon tot maximaal 50% van het maximumdagloon

32 uur per week

32 uur per week

16 uur 40%

32 uur 50%

32 uur per week

16 uur per week

16 uur 40%

16 uur 50%

32 uur per week

20 uur per week

16 uur 40%

20 uur 50%

32 uur per week

5 uur per week

5 uur 40% (want ten hoogste de helft van de gemiddelde arbeidsomvang)

5 uur 50%

Meer informatie over hoe ouderschapsverlof momenteel geregeld is in de wet en in onze cao vindt u via deze link.

Coalitie-akkoord
In het coalitie-akkoord van 15 december 2021 staat opgenomen dat het kabinet het betaald ouderschapsverlof wil uitbreiden naar 70%. De beoogde ingangsdatum is 2 augustus 2022 maar dit is nog niet formeel bevestigd. Als dit voorstel wordt overgenomen, is er een ongewenste overlap met de regeling in de cao.  Cao-partijen voeren op dit moment overleg over de implementatie van dit wetsvoorstel in onze cao. Hiervan wordt u op de hoogte gehouden via ons platform.

Indien u hierover vragen heeft, stelt u ze -mits een abonnement op JZO- via het jzo-systeem jzo.sociaalwerk.nl.

Dit document is met de grootste zorgvuldigheid en met gebruikmaking van de meest actuele gegevens tot stand gekomen. Toch is het niet geheel uitgesloten dat de inhoud van dit document onjuistheden of onvolkomenheden bevat. Sociaal Werk Nederland aanvaardt geen aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade ontstaan door eventuele onjuistheden en/of onvolkomenheden.

1 document toegevoegd