Hoe maken we van corona-solidariteit straks ‘het nieuwe normaal?’
Sociaal Werk Nederland-voorzitter Eric van der Burg is bezig aan een welhaast Olympische missie: de komende weken wil hij met zoveel mogelijk leden van Sociaal Werk Nederland bellen. Op zijn tweede rondje langs de velden komt het sociaalwerkaanbod in het post-coronatijdperk voorzichtig in beeld, evenals de vraag wat we willen behouden en anders willen gaan doen.
En: ‘Het onlinevergadercircuit komt flink op stoom, maar tussendoor heb ik de afgelopen dagen toch gebeld met nog eens twintig bestuurders van sociaalwerkorganisaties. Omdat ik in mijn eerste rondje relatief veel grote organisaties heb gesproken, waren dat nu vooral kleinere organisaties. De financiering blijft een zorgpunt.’ Lees het hele interview hier.
Afwegingskader Fysiek contact sociaal werk in coronatijd
Sociaal Werk Nederland kreeg vragen van sociaal werkers en sociaalwerkorganisaties over face-to-face en dus fysiek contact met bewoners in coronatijd. Sociaal werk is immers aangemerkt als ‘cruciaal beroep.' Daar hoort in veel gevallen ook nu huisbezoek of ander contact bij. We hebben daarom aan Movisie gevraagd om op basis van het afwegingskader voor jeugd dat door het Nji is uitgebracht, ook een 'sociaal werk-breed' kader te maken. Meer informatie en dit afwegingskader vindt u hier.
Oproep: peiling volksgezondheid en samenleving in corona-tijd en daarna
De verbinding tussen volksgezondheid en samenleving is nog nooit zo voelbaar geweest als nu. Wat leren we hiervan? De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) wil ervaringen verzamelen om straks regering en parlement nog beter te kunnen adviseren. Deel uw ervaringen en vul de peiling in.
U kunt reageren tot en met Tweede Paasdag (maandag 13 april) en u vindt de peiling hier.
Maak gebruik van het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen
Het Crisisfonds is er voor: kinderen die uithuisgeplaatst zijn, kinderen die thuis wonen met een jeugdbeschermingsmaatregel, kinderen waarbij intensief contact is met Veilig Thuis, kinderen in de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en AZC’s. In totaal gaat het in ons land om zo’n 90.000 kinderen die geen veilig thuis hebben. Hulpverleners kunnen een aanvraag indienen voor die kinderen die dit het hardste nodig hebben: bv. om bij te blijven met schoolwerk via een laptop. Hier meer informatie.
Wij hebben voor u een online platform ingericht waar u ervaring en kennis kunt uitwisselen over alles wat betrekking heeft op het coronavirus en de bedrijfsvoering. Inmiddels heeft het platform bijna 270 actieve leden. Het online platform treft u hier aan.
De toelichting op het feestdagverlof uit de cao Sociaal Werk is bijgewerkt. Naast de details over de berekening en opname van de uren, is extra aandacht besteed aan de verschillende keuzes die...