Hierbij ontvangt u het Sociaal Werk Nederland corona dagbericht van 26 maart. Sociaal Werk Nederland zal voorlopig iedere dag uiterlijk tussen 16:00 en 17:00 uur een dergelijk bericht uitsturen, met daarin de voor onze sector relevante informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.
Dit dagbericht stuurt Sociaal Werk Nederland per mail alleen naar de hoofdcontactpersonen van de lidorganisaties. We vragen u om deze informatie te delen met al uw medewerkers.
Financiële duidelijkheid over maatschappelijke ondersteuning en wet jeugd
Door de coronacrisis kampen veel sociaalwerkorganisaties met financiële onzekerheid, omdat zij onverwacht veel meer of juist veel minder diensten verlenen.
De afgelopen dagen is Sociaal Werk Nederland intensief betrokken geweest bij gesprekken tussen de ministeries van VWS en JenV en de VNG. Dat heeft geleid tot afspraken tussen de ministeries en de VNG over het waarborgen van financiële zekerheid voor sociaalwerkorganisaties binnen de Wmo en de Jeugdwet. Sociaal Werk Nederland gaat monitoren of gemeenten zich hieraan houden; we vragen u om ons uw ervaringen te melden! Hier vindt u het hele bericht en de stukken.
Minder werk, tijdelijk andere werkzaamheden, andere locatie? De vraag van de dag is deze:
Mogen wij van werknemers eisen dat zij gaan werken op een andere locatie? Of dat zij voor het aantal uren dat ze nu door de coronacrisis minder werk hebben bijvoorbeeld tijdelijk andere werkzaamheden gaan verrichten?
Andere werkzaamheden?
Normaal gesproken dient een werknemer de werkzaamheden uit te voeren die zijn overeengekomen. Het kan echter redelijk zijn door de huidige bijzondere omstandigheden dat de werkgever vraagt om tijdelijk andere werkzaamheden te doen. Bijvoorbeeld als de werknemer minder werk heeft en een collega ziek is. Zeker nu, door de uitbraak van het coronavirus, mag de werkgever dit van de werknemer verwachten. Daar staat tegenover dat het voor de werknemer wel redelijk moet zijn om die werkzaamheden te verrichten.
Een verzoek van de werkgever is redelijk, wanneer de alternatieve werkzaamheden (zo) dicht (mogelijk) bij de oorspronkelijke werkzaamheden liggen. Of een werknemer gehoor moet geven aan een dergelijk verzoek hangt wel af van de omstandigheden van het geval en dit kan dus per werknemer verschillen.
Andere werkplek of locatie?
De werkgever zal eerst dienen te kijken of er een andere oplossing mogelijk is. Is er geen andere oplossing, dan kan de werkgever gebruik maken van het instructierecht. Dat betekent dat de werkgever mag bepalen hoe, wat en waar het werk wordt verricht. Hij zal daarbij wel een belangenafweging moeten maken en bijvoorbeeld zorgen dat de extra reistijd naar de andere locatie niet onredelijk lang is. De werknemer kan een legitieme reden hebben die zwaarder weegt dan de belangen van de werkgever. In dat geval moet gezocht worden naar een andere oplossing.
Als de werkgever zijn instructierecht kan gebruiken en de werknemer vervolgens weigert mee te werken, dan is de werkgever gerechtigd om geen loon te betalen. Het risico van het niet werken ligt in dat geval in de risicosfeer van de werknemer. Wij geven werkgevers in overweging aan hier niet te snel toe over te gaan. Ga het gesprek met de werknemer aan en bekijk wat oplossingen kunnen zijn. Op dit moment kunnen we met zekerheid stellen dat er sprake is van zo een bijzondere periode dat dit ertoe leidt dat van zowel werkgever als werknemer flexibiliteit wordt gevergd. Het uitgangspunt is dat de werknemer het loon houdt behorend bij de oorspronkelijke functie.
Deze vragen en antwoorden zijn met grote zorgvuldigheid en met gebruikmaking van de meest actuele gegevens tot stand gekomen. De beantwoording van uw eigen vraag zal altijd afhangen van de specifieke omstandigheid en een rechter kan altijd anders oordelen. Het is evenwel niet geheel uitgesloten dat de antwoorden onjuistheden of onvolkomenheden bevatten. Sociaal Werk Nederland aanvaardt geen aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade ontstaan door eventuele onjuistheden en/of onvolkomenheden.
Enquête onder 158 branches over gevolgen corona
De pijn van de coronacrisis wordt bijna overal gevoeld. Dat blijkt ook uit de enquête onder de leden van VNO-NCW en MKB-Nederland die is uitgevoerd tussen 21 en 23 maart. De online vragenlijst is uitgezet onder 224 directeuren van brancheorganisaties. Daarvan hebben 158 branches de enquête ingevuld: een respons van meer dan 70%. Bijna alle deelnemende branches (96 procent) ondervinden negatieve gevolgen van de coronacrisis.
Duidelijk is dat de omzet in veel sectoren stevig terugloopt als gevolg van de coronacrisis. Ongeveer de helft van de branchedirecteuren die de enquête invulden, ziet nu al een omzetverlies tussen de 20% en 100% in hun branche. Lees het hele artikel op de website van Sociaal Werk Nederland.
VNG-pagina coronavragen en antwoorden
De VNG heeft een handige pagina ingericht met Q&A's rond corona.
We pikken er één uit: Q: Hoe moet ik als gemeente omgaan met lopende aanbestedingen in het sociaal domein? A: De impact op lopende aanbestedingen en subsidieverstrekkingen wordt steeds duidelijker. Zeker als de deadline voor inschrijvingen of subsidieaanvragen nadert, of in de vermoedelijke crisisperiode valt. Aanbieders zijn nu onvoldoende in staat om capaciteit vrij te maken om op de juiste wijze en tijdig een inschrijving of aanbesteding te doen. Lees hier verder en zie hier ook de VNG-pagina.
NOW-Update
De rijksoverheid heeft een update gemaakt van vragen en antwoorden over de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). U vindt de informatie hier.
Staatsecretaris Van Ark reageert in kamerbrief op oproep Armoedecoalitie
De Armoedecoalitie riep half maart de gemeenten, woningcorporaties, commerciële verhuurders, zorgverzekeraars en het veld van schuldhulp en incasso op om in verband met corona een coulante houding aan te nemen. Gevraagd werd om rekening te houden met de uitzonderlijke situatie waarin we ons als samenleving bevinden en kwetsbare mensen die hierdoor worden geraakt in het bijzonder. Sociaal Werk Nederland is aangesloten bij de Armoedecoalitie.
Van Ark stelt in haar kamerbrief dat het kabinet het signaal van de armoedecoalitie uiterst serieus neemt: ”De gevolgen van het coronavirus treffen ons allemaal, maar we moeten ervoor zorgen dat mensen die het financieel moeilijk hebben niet (…) nog verder in de (financiële) problemen terechtkomen. Dat vraagt aandacht voor de meest kwetsbaren in onze samenleving en adequaat handelen als dat noodzakelijk is.”
“Het kabinet heeft inmiddels een 'noodpakket banen en economie' gepresenteerd. Deze maatregelen moeten er onder andere voor zorgen dat mensen over een inkomen beschikken, zodat zij zo veel mogelijk in hun levensbehoeften kunnen blijven voorzien, waaronder begrepen huur, gas, elektriciteit en water.” Het hele artikel en de kamerbrief vindt u hier.
Handreiking afweging fysiek contact jeugd en gezin in coronatijd
Corona geeft dilemma's rond contact: wat kan wel, wat niet. Veel professionals worstelen met het al dan niet hebben van fysiek contact met kinderen, jongeren en hun ouders. De landelijke richtlijnen geven niet altijd antwoord op vragen onder specifieke omstandigheden.
Onder normale omstandigheden wordt daarbij vooral gekeken naar het belang van het kind en de mentale gezondheid. Door het coronavirus tellen in die afweging nu ook de fysieke gezondheid van de jongere/het kind, de ouders/opvoeders en andere betrokkenen mee. Het NJi beschrijft in dit afwegingskader de algemene uitgangspunten, veelgehoorde dilemma’s en biedt handreikingen die kunnen helpen bij het maken van deze afwegingen. U vindt het afwegingskader hier.
Alleen Samen: overheidscampagne met materialen
De overheidscampagne ‘alleen samen’ gestart met advertenties in kranten en op social media. Vanaf 27 maart 2020 zijn ook TV en radio live.
Het doel van de campagne is dat mensen de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan kennen en deze ook opvolgen. Want alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.
De materialen kunnen gratis gebruikt worden om bewoners te informeren, zie hier.
Wij hebben voor u een online platform ingericht waar u ervaring en kennis kunt uitwisselen over alles wat betrekking heeft op het coronavirus en de bedrijfsvoering. Inmiddels heeft het platform al bijna 230 leden. Het online platform treft u hier aan.
De toelichting op het feestdagverlof uit de cao Sociaal Werk is bijgewerkt. Naast de details over de berekening en opname van de uren, is extra aandacht besteed aan de verschillende keuzes die...