Hierbij ontvangt u het Sociaal Werk Nederland corona dagbericht van maandag 24 maart. Sociaal Werk Nederland zal voorlopig iedere dag uiterlijk tussen 16:00 en 17:00 uur een dergelijk bericht uitsturen, met daarin de voor onze sector relevante informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.
Dit dagbericht stuurt Sociaal Werk Nederland per mail alleen naar de hoofdcontactpersonen van de lidorganisaties. We vragen u om deze informatie te delen met al uw medewerkers.
Jaarcongres Sociaal Werk: Tijd voor de Toekomst 2020 gaat niet door
Het Jaarcongres Sociaal Werk: Tijd voor de Toekomst van 20 mei 2020 gaat helaas niet door. U begrijpt waarom: bijeenkomsten zijn verboden in verband met het coronavirus. Sociaal Werk Nederland en het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk hebben daarom besloten de editie van 2020 over te slaan. Wel zoeken we samen naar een goede vorm om de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2020 toch door te laten gaan. Daarover binnenkort meer.
Zodra er een datum voor het jaarcongres 2021 bekend is laten we dat weten. Maar natuurlijk hopen we u ruim voor die tijd te zien en te spreken. Afgelast zijn overigens ook alle andere bijeenkomsten van Sociaal Werk Nederland die gepland stonden vóór 1 juni.
NOW en loonkosten?
In ons Corona-dagbericht van 19 maart stond het volgende artikel: ‘Hoe betaal ik mijn werknemer door als ik met succes een beroep doe op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)?’ In dit bericht stond dat nog niet duidelijk was wat er precies onder “loonkosten” moet worden verstaan. Vallen pensioenpremie en vakantiegeld er bijvoorbeeld onder? VNO-NCW en MKB-Nederland hebben laten weten dat zij bij het Ministerie van SZW hebben gepleit om de pensioenpremie en het vakantiegeld mee te nemen in het begrip loonkosten. Zodra er meer informatie bekend is berichten wij u hierover.
Stimuleringsregeling E-health thuis ook voor sociaal werk
Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19. De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Via de regeling is per aanvraag €50.000 beschikbaar. Aanvragen kunnen vanaf woensdag 25 maart, 09.00 uur worden ingediend.
Minister Hugo de Jonge geeft aan dat contact in de zorg voor kwetsbare ouderen juist nu heel belangrijk is: “Nu door de corona-maatregelen de zorg soms lastig te realiseren is, moeten we alles uit de kast halen om de digitale instrumenten te benutten die al voorhanden zijn.” U vindt de regeling hier.
Bezoekersregelingen en veilig werken bij fysiek contact
Er worden diverse richtlijnen opgesteld voor het handelen van professionals in corona-tijd.
Het Nji ontwikkelt momenteel een afwegingskader/handreiking bij fysiek contact, zowel voor ambulante als residentiële zorg aan jeugd (breed). Onder andere de BPSW, Associatie Wijkteams en Sociaal Werk Nederland zijn hierbij betrokken. Zie ook het NJi Coronadossier.
Ook wordt gewerkt aan een brede handreiking voor professionals in het sociaal domein. Zodra er handreikingen beschikbaar zijn, zullen we deze verspreiden.
Het ministerie van VWS heeft een nieuwe bezoekersregeling opgesteld voor ‘gehandicaptenzorg’, ‘ggz, en ‘jeugd’.
En in afstemming met Valente en Mind is een richtlijn voor bezoekersbeleid opgesteld die is geaccordeerd door het RIVM. VWS steunt de richtlijn. Daarin is opgenomen dat het mogelijk een tussenstap betreft op weg naar een verdere aanscherping de komende dagen.
Belastingdienst verleent nog geen collectief uitstel aangifte – fysieke afspraken echter ongewenst
De Belastingdienst verleent nog geen collectief uitstel van belastingaangiften. Daardoor komen sociaaljuridische dienstverleners steeds meer in de knel. Zij moeten nu per cliënt uitstel aanvragen. Dat kan al gauw oplopen tot zo'n 600 verzoeken om uitstel per sociaalwerkorganisatie. Onbegonnen werk in deze tijden, vooral omdat ook uitstel aanvragen persoonlijk contact vereist tussen de sociaal werker en de cliënt. De cliënt wordt immers geacht zelf zijn BSN-nummer en de DigiD in te vullen.
Met het oog op de verscherpte coronamaatregelen van de Rijksoverheid vinden wij het vanuit de werkgeverskant niet verantwoord om medewerkers nu dit soort fysieke afspraken te laten maken.
Sociaal Werk Nederland merkt echter dat de Belastingdienst nog niet gevoelig is voor deze argumenten om uitstel te verlenen. Wij trekken hierover nu op met MKB-Nederland. Samen vragen we de Belastingdienst dringend om mee te werken aan een oplossing voor deze problemen. Overigens kunnen inwoners wel zelf uitstel aanvragen. Hier vind je de informatie over hoe hen telefonisch te begeleiden.
Q&A over coronavragen beschikbaar
Sociaal Werk Nederland JZO heeft alle coronavragen rond werkgeverschap en arbeidsrecht van de afgelopen weken gebundeld in een Q&A. Daarnaast is er een aantal andere relevante vragen toegevoegd. Het document vind je hier.
De Q&A wordt regelmatig aangevuld met nieuwe arbeidsrechtelijke vragen over corona. Houd het document goed in de gaten. In elke editie van het Sociaal Werk Nederland corona-dagbericht wordt aandacht besteed aan een nieuwe vraag.
De vraag van vandaag gaat over zorgverlof:
Mag een medewerker thuisblijven als een familielid met corona verzorging nodig heeft?
Ja, de medewerker kan een beroep doen op zorgverlof als het familielid verzorgd moet worden. Dan gaat het om kortdurend zorgverlof, zoals dat staat beschreven in artikel 5.11 onder C1 van de cao. Het verlof bedraagt (in elke periode van twaalf achtereenvolgende maanden) 1,4 maal de arbeidsduur per week. Het kortdurend zorgverlof wordt volledig doorbetaald op grond van de cao. Dit is een afwijking van het wettelijk kortdurend zorgverlof (2 maal de arbeidsduur per week tegen 70% doorbetaling).
Vragen? Heeft u een JZO-abonnement dan beantwoorden de juristen van Sociaal Werk Nederland graag uw vragen. U kunt uw vraag invoeren in het JZO-systeem.
Coronadossier BPSW
De Beroepsvereniging van Professionals in het Sociaal Werk (BPSW) heeft een uitgebreid coronadossier op haar website geplaatst. Hierin veel handreikingen voor sociaal werkers en een interessant internationaal overzicht.
Dit dossier is geschreven vanuit het perspectief van de werknemer. Doe hier je voordeel mee. Je vindt het dossier hier.
Wij hebben voor u een online platform ingericht waar u ervaring en kennis kunt uitwisselen over alles wat betrekking heeft op het coronavirus en de bedrijfsvoering. Inmiddels heeft het platform al ruim 200 leden. Het online platform treft u hier aan.