Hierbij ontvangt u het vierde dagbericht in verband met alle maatregelen rond het coronavirus en sociaal werk. Sociaal Werk Nederland zal voorlopig iedere dag tussen 16:00 en 17:00 uur een dergelijk bericht uitsturen, met daarin de voor onze sector relevante informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.
Dit dagbericht stuurt Sociaal Werk Nederland per mail alleen naar de hoofdcontactpersonen van de lidorganisaties. We vragen u om deze informatie te delen met al uw medewerkers.
Aanvulling op de toevoeging van sociaal werk aan de lijst cruciale beroepen
Het sociaal werk is toegevoegd aan de lijst van cruciale beroepen. De lijst bestaat uit beroepsgroepen die onmisbaar zijn om de samenleving draaiend te houden. Werknemers met die cruciale beroepen kunnen gebruikmaken van de kinderopvang en opvang op school. Het is niet noodzakelijk dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen.
Geldt dit voor alle werknemers in die sector of in dat beroep? Nee, alleen voor beroepsgroepen en professionals die in de huidige omstandigheden vragen om continue bezetting. Als je een onmisbare functie vervult ten behoeve van een van deze cruciale beroepen kun je een beroep doen op de kinderopvang. Er zal dus een afweging moeten worden gemaakt op basis van bovenstaande criteria. Werknemers werkzaam in ondersteunende diensten kunnen hier minder snel een beroep op doen dan werknemers werkzaam in het primaire proces. Zie ook het eerdere bericht hierover.
Cruciale beroepen: VNG adviseert gemeenten over de realisatie van kinderopvang
De VNG heeft op haar website een advies gepubliceerd aan gemeenten over de realisatie van kinderopvang. Dit naar aanleiding van het verzoek van het kabinet aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s om noodopvang te realiseren voor kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen of in vitale processen.
Veelgestelde vragen over kinderopvang vind je hier
Cruciale beroepen: VNG adviseert gemeenten over de realisatie van kinderopvang
De VNG heeft op haar website een advies gepubliceerd aan gemeenten over de realisatie van kinderopvang. Dit naar aanleiding van het verzoek van het kabinet aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s om noodopvang te realiseren voor kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen of in vitale processen.
Veelgestelde vragen over kinderopvang vind je hier
Hoeveel betaal ik mijn werknemer door als ik met succes een beroep doe op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)?
De afgelopen dagen heeft het juristenteam van Sociaal Werk Nederland van diverse organisaties de volgende vraag binnengekregen: ‘Hoeveel loon moet je doorbetalen aan een werknemer als het werk stagneert en de organisatie met succes een beroep doet op de regeling werktijd-verkorting?’
Uit de toelichtende brief aan de Kamer maken onze juristen op dat de werkgevers die straks gebruik mogen maken van deze noodmaatregel de werknemers dan ook 100% van hun loon moeten doorbetalen.
In de Kamerbrief staat dat: ‘Werkgevers die te maken hebben met tenminste 20% verwacht omzetverlies -gerelateerd aan het omzetverlies –bij het UWV voor een periode van 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten kunnen aanvragen, ter hoogte van maximaal 90% van de loonsom. Werkgevers betalen het loon aan betrokken werknemers 100% door.’
Verder lezen we in deze toelichting: ‘In de keuze voor het percentage van 90 komt tot uitdrukking dat het kabinet een afweging heeft gemaakt tussen de verantwoordelijkheid van de overheid om bedrijven in deze bijzondere situatie tegemoet te komen en het beroep dat de overheid doet op het bedrijfsleven, om onder deze bijzondere omstandigheden ook een eigen verantwoordelijkheid te nemen om te doen wat in het breder maatschappelijk belang is. Deze periode kan éénmalig worden verlengd met nog een keer 3 maanden. In de regeling kan (vooraf) worden bepaald dat aan de verlenging van de tegemoetkoming nadere voorwaarden zullen worden gesteld. De regeling ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.’
Wij raden werkgevers dan ook met klem aan zich aan de voorwaarden te houden die in de NOW zijn gesteld; betaal werknemers in deze situatie dus 100% van hun loon!
Wat er precies onder loonkosten moet worden verstaan is op dit moment nog niet bekend; vallen bijvoorbeeld pensioenpremie en vakantiegeld er ook onder?
Wel is bekend dat het gaat om de loonsom van zowel vaste werknemers als werknemers met een flexibel contract (onder wie ook oproepkrachten).
Ook uitzendbureaus kunnen voor de uitzendkrachten de ze in dienst hebben een beroep doen op de noodmaatregel. Het kabinet vraagt om werknemers met flexibele contracten zoveel mogelijk in dienst te houden voor de uren die zij werkten. Zodra we hier meer over weten zullen we u daarover informeren. Voor de volledigheid: de aanvragen van werkgevers voor de Werktijdverkortingsregeling (wvt) zijn in korte tijd zo hoog opgelopen dat deze regeling met spoed is omgezet naar de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
Vragen? Wanneer u een JZO-abonnement heeft beantwoorden de juristen van Sociaal Werk Nederland uw vragen graag. U kunt uw vraag dan invoeren in het JZO-systeem.
Meld knelpunten!
Sociaal Werk Nederland vraagt leden om naast goede voorbeelden ook (bovenlokale) knelpunten met ons te delen. Waar lopen sociaal werkers en sociaalwerkorganisaties momenteel tegenaan bij de hulp en ondersteuning aan bewoners? Waarmee zie je kwetsbare bewoners nu ernstig worstelen?
Meld je knelpunt bij info@sociaalwerk.nl
Bereid uw organisatie voor op de NOW-regeling
De website van Stolwijk Kennisnetwerk bevat praktische adviezen rond de nieuwe regeling NOW en hoe u uw organisatie alvast kunt voorbereiden op deze regeling. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig aanvragen van e-herkenning.
U vindt de website van Stolwijk Kennisnetwerk met corona-info hier.
Wij hebben voor u een online platform ingericht waar u ervaring en kennis kunt uitwisselen over alles wat betrekking heeft op het coronavirus en de bedrijfsvoering. Inmiddels heeft het platform al ruim 160 leden. Het online platform treft u hier aan.