Hierbij ontvangt u het derde dagbericht in verband met alle maatregelen rond het coronavirus en sociaal werk. Sociaal Werk Nederland zal voorlopig iedere dag tussen 16:00 en 17:00 uur een dergelijk bericht uitsturen, met daarin de voor onze sector relevante informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.
Contracten en corona – VNG: betaal de aanbieders door!
Hoe moet je als aanbieder, zoals de gemeenten, omgaan met afspraken en contracten tijdens de coronacrisis? De VNG heeft daarover op 18 maart in de ledenbrief de volgende oproep gedaan: Samenwerkingspartners van branches van aanbieders van maatschappelijke ondersteuning (Wmo), wordt gevraagd om zich te houden aan de volgende landelijke richtlijn:
1. Behoefte aan duidelijkheid
Zowel bij aanbieders als gemeenten is er enige onduidelijkheid ontstaan hoe in deze situatie om te gaan met afspraken en contracten van aanbieders. Momenteel zijn gemeenten niet allemaal eenduidig richting aanbieders. Een vaste lijn kan rust geven. We roepen gemeenten op de aanbieders met wie ze een contract hebben, te blijven betalen: ook als er een andere of beperkte prestatie kan worden geleverd. Op die manier zorgen we ervoor dat het zorglandschap intact blijft.
2. Compensatie voor gemeenten
Wij, de VNG, zijn in gesprek met het Rijk over de vergoeding door het Rijk van eventuele extra kosten die gemeenten hierbij maken. De zorgverzekeraars hebben eenzelfde soort afspraak met het Rijk. Een besluit over vergoeding zal de komende dagen verder worden uitgewerkt. U ontvangt daarover zo spoedig mogelijk nadere informatie.
Wij hebben voor u een online platform ingericht waar u ervaring en kennis kunt uitwisselen over alles wat betrekking heeft op het coronavirus en de bedrijfsvoering. Inmiddels heeft het platform al 150 leden. Het online platform treft u hier aan.
Lijst cruciale beroepen uitgebreid: nu ook Jeugdwet en Wmo - sociaal werkers, veilig thuis en meer
Sommige ouders of verzorgenden kunnen de komende periode op hun eigen school of opvang gebruik maken van de kinderopvang, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. Het gaat hier om beroepsgroepen die in de omstandigheden van COVID-19 vragen om continue bezetting. Ook als je een onmisbare functie vervult ten behoeve van een van deze cruciale beroepsgroepen, kun je een beroep doen op de kinderopvang. Op 18 maart is de lijst van cruciale beroepen uitgebreid met sociaal werk.
De lijst met deze cruciale beroepsgroepen vermeldt: Zorg, Jeugdhulp en (Maatschappelijke) Ondersteuning, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
Beroepen die vallen onder de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Het gaat om professionals in de volgende beroepen:
Veilig thuis medewerkers
Jeugdbeschermingsmedewerkers
Jeugdhulp medewerkers
Sociaal werkers
Opvangmedewerkers werkzaam in de maatschappelijke ondersteuning, beschermd wonen, vrouwenopvang en opvang slachtoffers mensenhandel
Wijkteam (inc jeugdteam) medewerkers
Medewerkers werkzaam in de dagbesteding
Thuiszorgmedewerkers, incl huishoudelijke hulpen
Voorbeeld aanvraagformulier opvang cruciale beroepen
Met branchepartijen is een voorbeeldformulier gemaakt waarop ouders die nog niet eerder gebruikt maakten van kinderopvang, gemakkelijk gegevens kunnen achterlaten. Het formulier is akkoord bevonden door VNG en de GGD-GHOR. Lees ons online bericht en download het formulier.
Cruciale beroepen; één of twee ouders
Moeten beide ouders werken in een ‘cruciale beroepsgroep’ om gebruik te kunnen maken van de kinderopvang? Nee, dit is geen harde eis. Lees hier het hele antwoord: bericht online
Conceptbrief voor ouders
BK en BOinK stelden een ‘conceptbrief voor ouders’ op waarin zij hen oproepen zich geen zorgen te maken over de kosten voor kinderopvang. Zie de bijlage bij dit artikel!
Werktijdverkorting vervangen door Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft het kabinet maatregelen moeten nemen. Deze maatregelen hebben gevolgen voor de regeling werktijdverkorting (wvt). De WVT is op 17 maart vervangen door een tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Zowel in Nederland als in het buitenland zijn als gevolg van het coronavirus maatregelen genomen die effect hebben op de werkgelegenheid. Als gevolg van de vermindering van het werk hebben veel bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor de regeling wvt. Deze regeling is niet berekend op de huidige werkvermindering waar bedrijven en organisaties mee worden geconfronteerd.
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 17 maart 2020, besloten om de regeling wvt met onmiddellijke ingang in te trekken en geen ontheffingen meer te verlenen. Op dit moment wordt een nieuwe tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) opgesteld. Deze regeling maakt het mogelijk om meer werkgevers financieel tegemoet te komen om werkloosheid te voorkomen.
Belangrijke punten van de regeling:
Financiële tegemoetkoming kan sneller worden geregeld;
De aanvraagprocedure is sterk vereenvoudigd;
De regeling gaat niet ten koste van de WW-rechten van de medewerkers;
De financiële tegemoetkoming voorziet in maximaal 90% van de loonsom;
De tegemoetkoming voorziet in de loonkosten van medewerkers met een vast en een flexibel contract;
De tegemoetkoming wordt in de vorm van een voorschot uitgekeerd;
De regeling ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.
Op grond van de NOW bestaat pas aanspraak bij een omzetverlies van tenminste 20%. Als werkgever mag je in de periode waarvoor de regeling geldt geen ontslag laten plaatsvinden vanwege bedrijfseconomische omstandigheden.
Wat opvalt is dat in deze noodmaatregel wordt gesproken over een omzetverlies van tenminste 20% terwijl de WVT uit ging van werkvermindering. Dit kan mogelijk leiden tot een andere uitkomst voor onze sector. Sociaal Werk Nederland is hierover in overleg met MKB-Nederland. Zodra er meer bekend is over de regeling zullen wij u hier nader over berichten.
Werknemersvraag: Corona, geannuleerde reis en de vakantie verzetten?
Hoe moet je als werkgever omgaan met werknemers die hun vakantie willen verzetten omdat hun reis wordt geannuleerd door het coronavirus?
Wanneer de vakantie conform de wens van de werknemer is vastgesteld, is de werknemer in beginsel gehouden ook daadwerkelijk in de betreffende periode vakantie op te nemen. Mocht de werknemer wegens onvoorziene omstandigheden deze periode willen wijzigen, dan zal hij in overleg met zijn werkgever moeten treden. De werkgever heeft de verplichting zich hierin als goed werkgever te gedragen. De nu geldende maatregelen als gevolg van het coronavirus zijn onvoorzien. Het verschuiven van de vakantie kan de werkgever daarom niet zomaar weigeren. Juist deze onvoorziene omstandigheid kan volgens ons standpunt niet alleen op werknemer worden afgewenteld.
NB.: Wanneer de werknemer ondanks de annulering van de reis toch van zijn vakantie wil genieten en vrij wil zijn in deze periode, dan kan dat natuurlijk altijd. De vakantieperiode hoeft dan uiteraard niet verschoven te worden.
Volgens ons standpunt is wel verdedigbaar dat de werkgever niet akkoord gaat met massale opname in een beperkte periode in bijvoorbeeld de tweede helft van het jaar. Dit gelet op zwaarwegende belangen/gewichtige redenen van de werkgever die gelegen zijn in de bedrijfsvoering en bezetting. Ook werknemer dient zich immers als goed werknemer te gedragen.
Belangrijk is dat op maat afspraken worden gemaakt met de werknemer, waarbij werknemer zo veel mogelijk in zijn wensen tegemoet wordt gekomen en werkgever de mogelijkheid krijgt de organisatie draaiende te houden.
Vragen? Wanneer u een JZO abonnement heeft, beantwoorden de juristen van Sociaal Werk Nederland uw vragen graag. U kunt uw vraag stellen door de vraag in te voeren in het JZO systeem.
De toelichting op het feestdagverlof uit de cao Sociaal Werk is bijgewerkt. Naast de details over de berekening en opname van de uren, is extra aandacht besteed aan de verschillende keuzes die...