Sociaal Werk Nederland corona-dagbericht 17 maart
|
|
|
Hierbij ontvangt u het tweede dagbericht in verband met alle maatregelen rond het coronavirus en sociaal werk. Sociaal Werk Nederland zal voorlopig iedere dag tussen 16:00 en 17:00 uur een dergelijk bericht uitsturen, met daarin de voor onze sector relevante informatie en antwoorden op veelgestelde vragen. |
|
Hart onder de riem van de voorzitter
Morgen, 18 maart, wordt de lijst van cruciale beroepen tijdens de COVID-19-uitbraak aangepast. Sociaal Werk Nederland verwacht dat – zoals we hebben voorgesteld - sociaal werk, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang aan de lijst worden toegevoegd. Een officiële bevestiging laat nog even op zich wachten. Vandaag, 17 maart, is de internationale dag van het sociaal werk, en dag 2 van het thuiswerken en de strengere coronamaatregelen. Eric van der Burg, voorzitter van Sociaal Werk Nederland werkt thuis, en maakte een vlog voor de branche.
Van der Burg: “In het hele land halen sociaal werkers en hun organisaties alles uit de kast om mensen te helpen: we zien berichten over boodschappendiensten, samenwerking lokaal met bedrijfsleven, telefoondiensten. Zo zorgt deze branche ervoor dat de kwetsbare mensen in de samenleving toch bereikt worden.” “Sociaal Werk Nederland is ondertussen in gesprek met VWS en andere instanties om ondanks, en juist nu in deze crisis, de organisaties en sociaal werkers hun werk te laten doen. “
“Zorg voor jezelf’, is onder meer zijn devies, want: ..” goed dat iedereen zich inzet. Sociaal werkers zijn er ook nu voor diegenen die dat hard nodig hebben. Dank daarvoor!” |
|
Gemeente - sociaalwerk - corona en contractuele afspraken
Eric van der Burg, voorzitter van Sociaal Werk Nederland, heeft van de VNG-directie vernomen dat: 'de VNG in gesprek gaat met gemeenten om te zeggen: ook al wordt een prestatie niet geleverd, gelieve dan toch gewoon te betalen”. De VNG gaat dit voornemen bespreken met de veiligheidsregio’s. Sociaal Werk Nederland houdt u hierover op de hoogte.
Gemeenten en contracten
Gemeenten maken via contracten en subsidies gebruik van sociaalwerkorganisaties die de maatschappelijke ondersteuning daadwerkelijk leveren. In deze aanbestedingscontracten en subsidies zijn allerlei dienstverleningsvolumes voor bewoners(groepen) vastgelegd. In tijden van crises kan de continuïteit van maatschappelijke ondersteuning onder druk komen te staan. Gemeenten zullen hierop regie willen voeren. Zij zullen in overleg treden met aanbieders om de prioriteiten die aanbieders leggen in de uitvoering, te kunnen volgen en eventueel af te stemmen.
Prioriteiten sociaalwerkorganisaties verschuiven nu
Sociaalwerkorganisaties zullen snel acteren en doen wat nodig is voor de meest kwetsbaren als gevolg van het coronavirus. Dit kan tot gevolg hebben dat zij de jeugd- en Wmo-ondersteuning anders inzetten dan in aanbestedings- en subsidiecontracten is vastgelegd: bijvoorbeeld minder inzet op ontmoetingsactiviteiten en meer inzet op individuele ondersteuning; meer op ouderen en minder op jeugd. Dat heeft consequenties die samenhangen met het soort contract.
Lees hier verder voor meer informatie
Informatie over een aanvraag werktijdverkorting
Werktijdverkorting is bedoeld voor bedrijven die tijdelijk geen werk meer hebben voor (een deel van) het personeel, door omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen. Werktijdverkorting wordt toegekend indien kan worden aangetoond dat er minimaal 2 en maximaal 24 weken 20% van de werkzaamheden vervallen als gevolg van overmacht. De rijksoverheid heeft aangegeven dat het coronavirus hier ook onder valt. Voor vragen over de regeling kunt u terecht bij de Kamer van Koophandel via 0800-2117 of op kvk.nl/coronaloket. Zie ook deze website.
Zsm, want niet met terugwerkende kracht!
Er wordt geen ontheffing verleend voor de periode voor de aanvraag. Dus indien uw organisatie de werktijdverkorting wil aanvragen, doet u dit dan zo spoedig mogelijk. Voor oproepkrachten met een nulurenovereenkomst en voor de uitzendkrachten kan helaas geen werktijdverkorting worden aangevraagd. ZZP-ers kunnen geen beroep doen op de werktijdverkorting, zij dienen zich hier te melden.
Uitwisselen informatie
Op dit moment worden de eerste aanvragen door de sociaalwerkorganisaties al gedaan en de ervaringen hiermee worden uitgewisseld op het speciale online coronaplatform van Sociaal Werk Nederland. Deze vindt u hier.
Lees hier verder voor het hele bericht |
|
|
Oproep Landelijke Armoedecoalitie: beperk financiële gevolgen coronavirus voor kwetsbare mensen
In de bestrijding van het coronavirus zijn vele maatregelen nodig. Doordat veelal geautomatiseerde maatregelen en beslagleggingen, huisuitzettingen en afsluitingen gewoon doorgaan, en de hulpverlening vanwege beperking sociale contacten, minimaler wordt, kunnen kwetsbare mensen, waaronder ook mensen met een beperking, in grote financiële problemen terecht komen.
Daarom roept de Landelijke Armoedecoalitie – in navolging van Marc Mulder, ambassadeur ‘Kom uit je schuld’ – het kabinet, gemeenten, woningcorporaties, commerciële verhuurders, zorgverzekeraars en het professionele veld van schuldhulp en incasso op om een coulante houding aan te nemen en rekening te houden met de uitzonderlijke situatie waarin we ons als samenleving bevinden en kwetsbare mensen die hierdoor getroffen worden, in het bijzonder. En tevens de volgende extra maatregelen in te stellen tot minimaal een maand na de coronamaatregelen.
De Landelijke Armoedecoalitie
De Landelijke Armoedecoalitie is een netwerk van landelijke partijen die zich vinden in het gezamenlijke doel om armoede en schulden aan te pakken. Aangesloten zijn: ATD Vierde Wereld, FNV, Gemeente Utrecht, Ieder(in), Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland, Sociale Alliantie, SUNN, Valente, Woonbond, Armoedecoalitie Utrecht. De kenniscentra Movisie en Nibud voeden de Armoedecoalitie inhoudelijk met kennis over wat werkt bij een effectieve aanpak van armoede en schulden.
Lees hier verder voor de maatregelen. |
|
|
Wij hebben voor u een online ingericht waar u ervaring en kennis kunt uitwisselen over alles wat betrekking heeft met het coronavirus en de bedrijfsvoering. Inmiddels heeft het platform al 120 leden. Het online platform treft u hier aan. |
|
|