Welzijn op Recept
Veel mensen die in de spreekkamer van de huisarts komen, hebben klachten waarvan de oorzaken en oplossingen buiten het medische domein liggen. Denk aan chronische stress en slaapproblemen omdat je niet weet hoe je de huur moet betalen, of somberheid door het verlies van je baan of een dierbare. Welzijn op Recept en vergelijkbare initiatieven met een andere naam, zijn erop gericht om de verwijzingen tussen zorg (huisartsen, POH’s maar ook wijkverpleegkundigen en fysiotherapeuten) en welzijn/sociaal werk te versoepelen. Zodat mensen met psychosociale klachten snel de juiste zorg en ondersteuning ontvangen. Het kan ook een besparing opleveren van 5 tot 10 procent op zorgkosten.
Welzijn op Recept wordt inmiddels in meer dan 170 gemeenten uitgevoerd door één of meerdere huisartsen, en ook veel leden van Sociaal Werk Nederland zijn hierbij betrokken.
Sociaal Werk Nederland heeft in 2023 een kernteam geformeerd op dit onderwerp, met als doel zowel het aantal doorverwijzingen naar sociaal werk te laten toenemen als het aantal sociaalwerkorganisaties dat actief meedoet aan Welzijn op Recept. De drie focusthema's van het kernteam zijn werken aan kwaliteit; storytelling en positionering; en impactmeting.
Let op: (financiering van) Welzijn op Recept valt binnen de scope van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), waarin het rijk, gemeenten en zorgverzekeraars afspraken maken over hoe preventief gezondheidsbeleid duurzaam kan worden versterkt. De laatste stand van zaken vind je op de themapagina GALA.
Meer over Welzijn op Recept
- Lees deze brede update over Welzijn op Recept en het kernteam van leden (augustus 2023).
- De interventie kan 5 tot 10 procent besparen op zorggebruik, blijkt uit onderzoek van gezondheidseconoom Marc Pomp en het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept (mei 2023).
- In april 2023 hebben Movisie en het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept een modelovereenkomst Regionale inkoop Welzijn op Recept beschikbaar gesteld dat gemeenten voorziet van een concreet kwaliteitskader voor inkoop.
- In Amsterdam is Welzijn op Recept een stadsbreed toegepaste, kwalitatief hoogwaardige interventie, vertellen Lenie Smit, welzijnscoach bij Combiwel en Ester Tas, projectleider Sociale Basis bij de gemeente Amsterdam (januari 2023). Klik hier voor meer succesverhalen.
- ‘Een vast gezicht als verbinder met het sociaal domein’, interview met Truus van Tiggelen in magazine De Dokter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), december 2022 (pagina 28-31).
- In dit opinieartikel in dagblad Trouw noemen Lex Staal, directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland en Janny Bakker, voorzitter Movisie, Welzijn op Recept als goed voorbeeld van een sociaal werk-aanpak die de zorg kan helpen ontlasten (juli 2022).
- Lees het verslag en bekijk de video’s van de online bijeenkomst ‘Hoe kunnen huisartsen, ggz en sociaal werk elkaar vinden?’ (juni 2022).
Heb je vragen of wil je deelnemen aan het kernteam Welzijn op Recept, neem dan contact op met Truus van Tiggelen.
Kijk ook op de website van het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept.