Print blogartikel
Blog
De kracht van sociaal werk in 1 minuut... of 100 dagen
6 november 2024 | 2 minuten lezen
Hoe breng je de essentie over van de kracht van sociaal werk? Dat is geen eenvoudige opgave, want ons werk is zo breed als het leven zelf. We zijn er voor jong en oud en bieden ondersteuning op een breed scala aan leefgebieden: van armoede tot wonen, van gezondheid tot zingeving, van sociale relaties tot participatie. Leg dat maar eens uit aan iemand op een verjaardagsfeestje.
Met het verhaal van sociaal werk, eerder dit jaar ontwikkeld door en voor onze leden, hebben we een geslaagde poging gedaan om woorden te vinden voor wat ons als branche en beroepsgroep uniek maakt. Veel sociaalwerkorganisaties zijn er meteen mee aan de slag gegaan en vooral op regionaal niveau zien we dat het taal en houvast biedt bij de ontwikkeling van gezamenlijke proposities. Op veler verzoek komen we binnenkort ook met een visuele doorvertaling van het verhaal van sociaal werk, in video en in beelden – houd de berichten in de gaten!
Hoe welkom ook, woorden en beelden kunnen nooit tippen aan het aan den lijve ervaren wat sociaal werk doet en betekent voor bewoners. Vandaar dat we samen met onze leden regelmatig werkbezoeken organiseren. De komende tijd staan er weer diverse gepland met bewindspersonen. Ook hebben maar liefst zestien Tweede Kamerleden positief gereageerd op onze uitnodiging om mee de wijk in te gaan en te ervaren wat sociaal werk kan betekenen voor hun beleidsthema’s. De eerste bezoeken vonden al plaats, van Roodeschool tot Tilburg en van Utrecht tot Voorschoten.
Afgelopen maandagmiddag waren we te gast bij MEEVivenz in Dordrecht, waar staatssecretaris Vicky Maeijer (VWS, Langdurige en Maatschappelijke zorg) in twee uur kennismaakte met verschillende facetten van ons werk. Ze sprak er met bewoners die indringende verhalen deelden. Zoals de jonge vrouw die diep in de schulden zat en nu als ervaringsdeskundige anderen helpt. Of Arjan die mentaal in de knoop zat en aangaf dat hij met de ondersteuning vanuit het sociaal werk in anderhalf jaar meer heeft bereikt dan in de twintig jaar daarvoor binnen de zorg. ‘Wat heb je al die tijd gemist?’, vroeg de staatssecretaris. ‘Gewoon iemand die naar je luistert, die met je begaan is’, luidde het antwoord.
Gewoon luisteren, dat kan bedrieglijk simpel overkomen. Dat kan de bakker of barkeeper toch ook? Dat sociaal werkers hun vak verstaan, werd overtuigend toegelicht door Ariadne Pors, teamleider bij MEEVivenz. Ze sprak onder meer over ‘camouflageactiviteiten’, waarbij bewoners elkaar ontmoeten, samen creatief bezig zijn, spelletjes doen. Van hieruit kom je met elkaar in gesprek en ontdek je waar mensen echt mee zitten. Om van daaruit gericht ondersteuning te bieden of door te verwijzen.
We drukten de staatssecretaris op het hart dat het helaas niet overal zo goed is geregeld als in Dordrecht, met laagdrempelige voorzieningen en een bruisend buurthuis. Elke inwoner van Nederland zou hierop moeten kunnen rekenen, als een sociale basisgarantie in iedere gemeente.
Staatssecretaris Maeijer was onder de indruk. Bij vertrek gaf zij aan graag eens een hele dag te willen meelopen met het sociaal werk, om nog meer gevoel en inzicht te krijgen bij wat wij allemaal doen en betekenen. Dat gaan we natuurlijk organiseren. Want het lukt ons steeds beter om de kracht van sociaal werk kort en krachtig te pitchen, maar er gaat toch niets boven het jezelf onderdompelen in de haarvaten van de wijk. Als het even kan, voor 100 dagen.