Koning Willem-Alexander op werkbezoek bij Haagse Vadercentrum ADAM, Xtra
Zijne Majesteit de Koning heeft donderdag 4 februari een digitaal werkbezoek gebracht aan het Vadercentrum ADAM, dat gevestigd is in het Haagse Laakkwartier. De impact van de coronacrisis en de maatregelen op bezoekers, medewerkers en vrijwilligers stond centraal bij het gesprek.
De koning ging in gesprek met de drijvende kracht achter het vadercentrum, Bilal Sahin, en een aantal vrijwilligers. Daarbij kreeg hij ook een digitale impressie van een aantal onderdelen van het vadercentrum.
Bilal Sahin: “Al twintig jaar zetten tientallen vrijwilligers zich in om samen met de vaders uit de buurt de wijk een stukje mooier te maken. Het betekent veel voor ons dat de koning met zoveel oprechte interesse kwam kijken naar wat hier gebeurt.”
De koning werd rondgeleid langs de werkplaats, het atelier en de weggeefwinkel. In de werkplaats vertelden betrokken vrijwilligers over de activiteiten die hier plaatsvinden; van cursussen lassen (in samenwerking met HTM) en houtbewerking over fietsen herstellen tot haren knippen. In het atelier vertelde vier vrijwilligers onder andere dat er nu mondkapjes worden genaaid in plaats van de cursussen kleermaken die er normaal plaatsvinden. Er zijn al 60.000 mondkapjes geproduceerd voor minder kapitaalkrachtige inwoners en zorgmedewerkers. Ook de weggeefwinkel is - op afspraak -open gebleven voor inwoners die het nodig hebben. Twee vrijwilligers vertelden over de opzet ervan en de rol in de wijk.
Koning Willem-Alexander sprak zijn waardering uit voor het werk van de vrijwilligers. Hij vond het indrukwekkend dat zoveel mensen zich elke dag inzetten voor elkaar en hun buurt.
Het vadercentrum drijft op de enthousiaste inzet van tientallen vrijwilligers en zij kregen dan ook alle aandacht tijdens het bezoek. Ook Haags Wethouder welzijn, Martijn Balster, sprak zijn waardering uit voor hun inzet na afloop van het bezoek waar hij bij aanwezig was.
Martijn Balster: “Initiatieven als het vadercentrum zijn ontzettend belangrijk voor deze stad. Alle hulde aan deze vrijwilligers die zorgen voor ondersteuning voor inwoners en verbinding in de wijk. In deze coronatijd wordt het belang van een vangnet voor veel inwoners nog duidelijker dan ooit.”
Vadercentrum ADAM
In 2004 bracht de koning, toen nog prins, ook een bezoek aan het Vadercentrum. Sindsdien is er veel veranderd maar de basisfilosofie is dezelfde gebleven. Die basisfilosofie is dat het welzijn en de bijhorende integratie en emancipatie van vaders een grote impact hebben op hun hele gezin. Daarom worden er praktische cursussen geboden zoals lassen of kleermaken, is er een fietsenmaker aan de slag, is er een repair café gevestigd en loopt er al heel lang een buurtvaderproject. Daarnaast is er ook een weggeefwinkel en een uitgiftepunt van de voedselbank gevestigd.
Tijdens de coronatijd zijn de vrijwilligers van het vadercentrum op zoek gegaan naar nieuwe manieren om mensen te bereiken en een meerwaarde te bieden aan wijk en stad. Zo zijn er telefooncirkels gestart met zo’n 250 deelnemers en 20 groepen, is de weggeefwinkel op afspraak open gebleven en wordt er gewerkt aan 100.000 mondkapjes.
Het vadercentrum is één van de projecten van Mooi Welzijn. Mooi Welzijn wordt ondersteund door Stichting Xtra.
Xtra is opgericht om ervoor te zorgen dat welzijnsprofessionals zich volledig kunnen focussen op de mensen die hun hulp nodig hebben. Als koepel van zes organisaties in regio Haaglanden bundelt Xtra praktische werkzaamheden op gebied van bedrijfsvoering en maakt kennisuitwisseling en innovatie mogelijk. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Xtra, Eric Lemstra, was ook aanwezig bij het bezoek.