Nieuwsbericht

Geld voor jongerenactiviteiten rond jaarwisseling - ook voor jongerenwerk met Cruijff/Krajicek foundations

1 december 2020 | 2 minutes read

Het kabinet besluit vrijdag 4 december in de ministerraad over het bedrag, maar de bedoeling is dat er een paar miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor het programma Jeugd aan Zet. Het is bedoeld om de negatieve effecten van corona op de fysieke en psychische gesteldheid van jongeren tegen te gaan, en tegelijk iets te doen aan de toenemende overlast van jongeren in de openbare ruimte. Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe ze het geld besteden. Dat meldt de Volkskrant. UPDATE: zie de website WinterGames2020.nl voor het aanvragen van geld voor activiteiten deze winter!

Sociaal Werk Nederland, Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruijff Foundation
Een prominente rol lijkt weggelegd voor de Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruijff Foundation. Die bezitten honderden sportveldjes in steden. Zij zijn gevraagd een soort winterspelen te organiseren. Dit doen ze samen met Sociaal Werk Nederland en het lokale jongerenwerk. Met niet alleen 3x3 basketbalclinics, pannavoetbal of freerunning, maar ook workshops koken, films maken of dj-technieken. ‘We staan klaar om op te schalen’, zegt een woordvoerder van de Krajicek Foundation. Die stichting werkt met jonge begeleiders die activiteiten organiseren voor tieners in hun eigen buurt, in ruil voor een studiebeurs (tot 1.250 euro per jaar). Ze werken lokaal vaak samen met jongerenwerkers en sociaal werk in de buurt. ‘Wij hebben overigens niet de illusie dat wij de oplossing zijn voor het vuurwerkprobleem.’
U hoort zo spoedig mogelijk hoe we dit gaan organiseren.

Er zijn ook steden met eigen inbreng. Breda komt met een adventskalender van 31 dagen ‘warmte en verbondenheid’: met onder meer lichtprojecties op gebouwen, een mega digitale pubquiz, dronevliegen, lasergamen in het stadskantoor, Fortnite op bioscoopschermen en kerstkoren in verzorgingshuizen. Den Haag laat jongeren onder meer 200.000 soepmaaltijden rondbrengen bij kwetsbare stadsgenoten en gaat jongeren betalen om als een soort toezichthouder buurtgenoten aan te spreken op hun gedrag. Rotterdam schreef een prijsvraag uit onder jongeren (beloning 2.500 euro) voor leuke ideeën voor de winter. Met een deadline op 1 december.

‘Ja, het is kort dag’, zegt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Als voorzitter van de ‘werkgroep jongeren en corona’ binnen het Veiligheidsberaad (de koepel van 25 veiligheidsregio’s) had hij al eerder een pakket willen presenteren, maar de besmettingscijfers vielen tegen. Nu wordt volgens Broertjes toch gekeken wat op korte termijn mogelijk is. ‘Niet alleen om jongeren iets positiefs te bieden in de kerstvakantie. We doen het ook uit eigenbelang, als burgemeester ben je ook van de handhaving.’ Broertjes verwijst naar een onderzoek door Bureau I&O waarin staat dat 73 procent van de jongeren de coronaregels accepteert. 

Zomerpilot
Het winterprogramma voor de jeugd wordt een uitbreiding van een pilot deze zomer in 50 kleinere gemeenten. De ‘Bel Brigade’ verbond eenzame ouderen in zorginstellingen telefonisch met jongeren die hun levensverhaal opschreven. Om soortgelijke projecten deze winter in alle gemeenten te stimuleren, trekt de overheid 3,5 miljoen euro uit, afkomstig uit het budget voor de maatschappelijke diensttijd voor jongeren.
Lees het hele artikel op de website van de Volkskrant. 
Ook roept burgemeester Paul Depla namens de VNG gemeenten op zich meer te bekommeren om jongeren. Dat meldt de NOS.