Sociaal werker van het jaar Simone pleit voor grondrechten van het kind
Ik maak me sterk voor grondrechten van het kind
"Op vrijdag 20 november – de internationale Dag van de Rechten van het Kind - is het alweer een half jaar geleden dat ik als jongerenwerker werd uitgeroepen tot Sociaal Werker van het Jaar 2020. Ik ben heel trots op deze titel die in mijn ogen niet alleen mij toe komt, maar ook mijn collega’s bij MeerWaarde. Samen zetten we ons in, dag in dag uit, voor de inwoners in Haarlemmermeer.
Afgelopen maanden waren intens, maar ik had ze niet willen missen. Interviews, discussiesessies, het opnemen van filmpjes, gemeenteraadsleden bijpraten. Allemaal kansen om mijn werk en de succesvolle aanpak in Haarlemmermeer in de spotlight te zetten. Want nog lang niet iedereen weet wat sociaal werk voor jongeren, helemaal in coronatijd, kan betekenen.
Investeringen betalen zich dubbel en dwars terug
Wat houdt het jongerenwerk eigenlijk in? Dagelijks zijn we op straat, online of op school in gesprek met jongeren. Laagdrempelig en in hun leefwereld. Over hoe het met hen gaat, thuis, op school of op het werk. Wat hen bezig houdt. Waar hun focus ligt. Of ze het op eigen kracht redden. Bij MeerWaarde steken we veel tijd en energie in deze contacten. En die investering betaalt zich dubbel en dwars terug. Zo gebeurt het steeds vaker dat ik na een gesprekje op straat via Instagram een berichtje krijg van een jongere met een hulpvraag. Ze weten de weg naar ons te vinden. Daar doe ik het voor.
Jongerenwerk in beweging
Het jongerenwerk is in beweging. Organiseerden we vroeger veelal vrijetijdsactiviteiten voor groepen, nu richten we ons meer op individuele jongeren al dan niet in groepsverband. Zoals met FriendsOnline en Track the Talent . Vanuit het oogpunt van preventie zijn we al bij jongeren in beeld nog voordat er zich ‘kwesties’ aandienen. Dit zijn immers dé jaren waarin ze hun identiteit ontwikkelen. Met vallen en opstaan, door grenzen op te zoeken en zich af te zetten tegen hun omgeving. Ik geef ze het vertrouwen dat ze het zelf kunnen redden. Of wijs ze de weg daar naartoe.
Ouders
Neem ik taken van ouders over? Uiteraard niet. Zij zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Maar er zijn ook situaties waarin vanuit de natuurlijk omgeving, om wat voor reden dan ook, de jongere niet de steun kan krijgen die hij of zij nodig heeft. En dan kom ik in beeld. Vaak kan een luisterend oor of een frisse blik van buiten al veel doen. Sinds corona speelt dit veel. Gezinnen met financiële problemen, relaties die onder druk staan en jongeren die hun vrienden niet meer mogen zien. Met soms illegale party’s tot gevolg. Hoewel het hierbij gaat om een deel van de jongeren, straalt dit af op alle jeugd.
Grondrechten
Ik heb niet de illusie dat wij, de jongerenwerkers in Nederland, alle welzijnsproblemen bij jongeren de wereld uit kunnen helpen. Ik geloof wel in het begrip ‘It takes a village to raise a child’ en ben er van overtuigd dat wij samen met hun familie, buren, school, sportclub en veiligheids- en zorgpartners een optimaal opgroeiklimaat voor jongeren kunnen realiseren. Waarin ze zichzelf kunnen zijn in een veilige omgeving. Twee grondrechten waar ieder kind recht op heeft.
Ik maak me daar sterk voor, u ook?"
19 november 2020 - Bron: Meerwaarde
Dit artikel werd ook overgenomen door HCnieuws.