KIJKTIP: ‘Thuis op Zuid’ over langer thuiswonen met dementie
1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dat betekent dat iedereen er ergens in zijn of haar leven mee in aanraking komt, of het nu gaat om de buurvrouw, je ouders of jijzelf. In de vierdelige serie 'Thuis op Zuid' dompelen Adelheid Roosen en Hugo Borst zich onder in de Afrikaanderbuurt, een zeer diverse volkswijk op Rotterdam-Zuid met veel ouderen. Na alle lessen die Adelheid en Hugo uit de serie 'In De Leeuwenhoek' hebben geleerd, onderzoeken ze dit keer hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis moeten, maar soms ook willen, blijven wonen.
De vier afleveringen starten vanaf woensdag 2 september, om 20:30 op NPO2
Kán dat eigenlijk wel?
Ook voor leden van Sociaal Werk Nederland is deze problematiek herkenbaar. Want kán dat eigenlijk wel: langer thuiswonend met dementie? Wie kijkt er dan naar deze mensen om? Of wil iemand juist graag alleen zijn? En; kan een samenleving zo’n zware last dragen? Ook niet onbelangrijk: kunnen al die mantelzorgers dat ook? Tegen het einde van het filmen van de serie overviel het coronavirus de wereld. De crisismaakte de problematiek rond de ouderenzorg in Nederland akelig zichtbaar. Immers, de ‘stille ramp’ waar de laatste tijd in de media zo vaak aan gerefereerd wordt, speelt zich zeker niet alleen in verpleeghuizen af, maar, nog veel stiller èn omvangrijker, thuis.
Impacttour
In zes steden verspreid door het land organiseren het Humanistisch Verbond en Human dialoogbijeenkomsten, waar fragmenten uit de serie te zien zijn. Zo snijden we dilemma’s aan op het snijvlak van autonomie en verantwoordelijkheid. Professionals, mantelzorgers, werkgevers en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om deel te nemen. De bijeenkomsten zijn zeker ook voor sociaal werkers en/of ouderenwerkers zeer interessant. De eerste twee van in totaal 6 bijeenkomsten staan al gepland. De eerste is in Groningen op 27 oktober, de tweede is in Leeuwarden op 27 november. Aanmelden voor de impacttour kan hier