Nieuwsbericht

Ook Brabant wil veel meer jongerenwerkers; net als Amsterdam trouwens

8 november 2019 | 3 minutes read

Een aantal verslaggevers van het AD en regionale dagbladen in Brabant trok eropuit om te verifiëren of ook in hun regio een grotere behoefte is aan jeugd- en jongerenwerkers. Aanleiding was de Nieuwsuuruitzending van 31 oktober waarin Sociaal Werk Nederland stelt dat er een veelvoud aan jongerenwerk nodig is. Zonder die preventieve inhaalslag in versterking van gewone dagelijkse ondersteuning in buurten van gezinnen, kinderen en jongeren is de aanpak van ondermijning en zware criminaliteit gedoemd te mislukken. Harde maatregelen als er sprake is van criminaliteit, maar ook reële, concrete alternatieven in de directe leefomgeving van jongeren, zijn beide nodig.

Het Brabants Dagblad: "Het jongerenwerk in Nederland kan nauwelijks voorkomen dat kinderen afglijden naar de criminaliteit. Daarvoor is het aantal jongerenwerkers vele malen te klein."
Aan het woord komt onder meer Floor van Berkel, manager jeugd van R-Newt/ContourdeTwern: "In Tilburg is jongerenwerkorganisatie R-Newt in gesprek met de gemeente over uitbreiding van de capaciteit. Er ligt een mooie basis, maar in een aantal wijken hebben we er graag mensen bij. De druk neemt toe, we merken inderdaad dat de verleidingen van de drugsindustrie groter worden. Het is voor jongeren aanlokkelijk om daar snel geld te verdienen, de politiek maakt zich terecht zorgen over de jeugdige aanwas. Maar tegenover dat grote geld moet  je iets concreets kunnen zetten, een structureel perspectief liefst. Intensief contact met jongeren kan daarbij helpen. Je moet goed kijken wat werkt en wat niet, daarom moet je praten over een periode van drie of vier jaar”.

BNdeStem, regio West-Brabant/Roosendaal sprak met Sociom en ONSwelzijn. Ad van Rijen, directeur van WijZijn Traverse Groep: "De noodkreet voor meer jongerenwerkers klinkt ook in West-Brabant. Welzijnsorganisatie WijZijn Traverse Groep opereert in zeven gemeenten, waaronder Bergen op Zoom en Roosendaal, en heeft tien jongerenwerkers in dienst. Dat is veel te weinig, aldus Ad van Rijen. "We hebben de groep kwetsbare jongeren behoorlijk in beeld maar er is meer nodig.”

Het Eindhovens Dagblad sprak met Nancy van Loon van Lumens: "In Eindhoven is de basis voor jongerenwerk in orde, maar er zijn drie keer zoveel jongerenwerkers nodig om het werk écht goed te kunnen doen, zegt Nancy van Loon, manager Eindhoven van Lumens. Haar welzijnsorganisatie werkt vooral aan talentontwikkeling van de jeugd, maar kan te weinig doen mét en op de Eindhovense scholen, waar jongerenwerkers amper een rol spelen. "Daar is veel winst te behalen”, zegt Van Loon, "maar er is nu simpelweg te weinig geld voor. We moeten keuzes maken.”

Aanwezig zijn op scholen lukt nu veel te weinig, zegt ook Robert Tops van Cordaad Welzijn, actief in onder meer Veldhoven en Valkenswaard. "We zouden dagelijks op iedere school moeten zijn.” Nu zijn dat maximaal drie dagdelen. "Het is schipperen. We moeten door tijdgebrek veel vragen van jongeren laten liggen.”

Opboksen
Omdat het fundament goed is, zou volgens Nancy van Loon met extra geld het jongerenwerk relatief makkelijk in staat zijn om de voedingsbodem voor potentiële, jonge criminelen echt aan te pakken. "We kunnen nooit tegen de verlokkingen van dat grote geld opboksen. Maar we moeten die jongeren continu de spiegel voorhouden: ‘benut de goede keuzes’.”

Aanpak Zware criminaliteit en Ondermijning
Nederland voelt nu het gevolg van tien jaar lang te weinig investering in jeugd in achterstandswijken. Die gevolgen zijn in kaart gebracht door Jan Tromp en Pieter Tops op verzoek van de gemeente Amsterdam, en de toename van deelname aan criminele activiteiten van steeds jongere daders, veelal met Licht Verstandelijke Beperking, LVB

Update 12 november
‘Jongerenwerk is geen luxe, maar bittere noodzaak’. Dat is de kop boven een ingezonden brief in het Parool van Ahmet Balci en Monique de Vries (Combiwel), die ze mede schreven namens Dock, ­Dynamo, Swazoom, The Mall de Baarsjes en ­Streetcornerwork.

“Jongerenwerkers en straathoekwerkers leggen snel en makkelijk contact. Dichtbij, in wijkcentra, op straat en op scholen. Zij signaleren, haken aan en gaan met jongeren aan de slag. Daarbij schakelen zij ook het sociale netwerk van de jongere in. Door kennis en acceptatie van zijn leefwereld en door niet te oordelen, veroveren zij het vertrouwen van de jongere. Door deze unieke positie is er invloed en ontstaan dwarsverbanden tussen gezin, school, arbeidskansen en de buurt. Jongerenwerkers, vaak in samenwerking met straathoekwerkers, zorgen er zo voor dat de jongere aansluiting vindt of behoudt met de samenleving.” Lees verder…