Nieuwsbericht

Doe mee en maak van "Stoel vrij met kerst" een landelijke actie

16 april 2019 | 1 minuut lezen

Het initiatief 'Stoel vrij met Kerst' is in 2017 bedacht door Edenaar Daan Overeem, die las over eenzame inwoners en bedacht dat hij eigenlijk best ruimte aan de kersttafel over had. Hij benaderde welzijnsorganisatie Malkander. Die pakte het op.

Omdat Malkander de afgelopen twee jaar zag hoeveel dit initiatief ook op de langere temijn oplevert aan nieuwe netwerkcontacten voor eenzame bewoners, vragen zij nu alle sociaalwerkorganisaties van Nederland om ook 'Stoel vrij met Kerst' te organiseren. Ze stellen het materiaal dat er nu is al beschikbaar (zie bijlage) en werken aan een mini-toolkit met onder mee een draaiboek. Er komt ook nog een webpagina.Tot die tijd verspreidt Sociaal Werk Nederland de informatie. Voor informatie: bel of mail 06 - 82145693 of erietman@malkander-ede.nl 

Vier gezinnen boden in 2017 een of meerdere plekken aan aan een stadsgenoot. In 2018 waren dat er acht, en daar waren meer stoelen beschikbaar: geen twaalf, maar dertig. "Het is voor beide partijen leuk om nieuwe mensen te leren kennen, stelde Overeem. 

Na het succes van vorig jaar organiseert Malkander nu de tweede editie van Stoel Vrij met Kerst. Een mooi initiatief van de betrokken enthousiaste Edenaar, in samenwerking met het sociaal werk. Bewoners die dat leuk vinden kunnen onbekenden laten aanschuiven tijdens het kerstdiner.

Overeem: “Familie zie je het hele jaar al. Het is juist leuk om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe verhalen te horen. Je kunt in groepsverband of in het buurthuis kerst vieren, maar thuis is toch anders”.

Onder professionele begeleiding van Malkander worden de matches gemaakt en maken gastadressen en gasten-aan-tafel van tevoren al even kennis met elkaar.

Ook een idee voor elders in Nederland?
Wil je als sociaal werker mensen de kans geven met nieuwe bewoners kennis te maken? Of eenmalig een kerstdiner te gebruiken om verhalen te delen? Vraag of bewoners een of meerdere stoelen vrij hebben tijdens 1e of 2e kerstdag. 

Samenlevingscoach Fabian Hemmers. ,,We merken dat mensen er behoefte aan hebben om elkaar te ontmoeten. En dat kan zo op een ontspannen manier. We zijn daarom voorzichtig ook aan het experimenteren om het uit te breiden.’’ Hoe en hoe vaak moet de organisatie nog bekijken. 
Zie de website van Malkander, en lees verder in oa de Gelderlander.