Nieuwsbericht

Huiselijk geweld op de werkvloer? Toolkit voor werkgevers

21 september 2018 | 2 minutes read

Huiselijk geweld komt vaker voor dan u denkt, bijvoorbeeld in de vorm van fysieke, psychische of seksuele mishandeling. Ongeveer zeventig procent van de slachtoffers heeft een betaalde baan.

Huiselijk geweld kost werkgevers jaarlijks zo’n 136 miljoen euro aan verzuim. Gemeente Rotterdam en Augeo Foundation ontwikkelden daarom samen met een aantal bedrijven een e-learning en toolkit.  Onderdeel van de toolkit is een externe linke-learning voor HR-managers, leidinggevenden, casemanagers arbodiensten.

Huiselijk geweld is verantwoordelijk voor minstens tien procent van het ziekteverzuim. Wanneer het thuis niet veilig is heeft dit gevolgen voor het werk. Het uit zich in stress, concentratieproblemen, te laat komen en eerder weggaan, productieverlies, ziekteverzuim en uiteindelijk het verlies van werk of arbeidsongeschiktheid. Meer dan de helft van slachtoffers van huiselijk geweld mist drie of meer werkdagen per maand.

  • Huiselijk geweld kost werkgevers jaarlijks circa 136 miljoen euro aan verzuim.
  • Vijftig tot zeventig procent van de zieke werknemers mankeert medisch niets.
  • Huiselijk geweld is verantwoordelijk voor minstens tien procent van het ziekteverzuim.
  • 54 procent van slachtoffers van huiselijk geweld mist drie of meer werkdagen per maand.
  • Elf procent van de vrouwen maakte seksueel geweld door een partner of ex-partner mee.

Impact van huiselijk geweld
Huiselijk geweld heeft een enorme impact op slachtoffers, de directe omgeving en de samenleving als geheel. Er heerst nog altijd een taboe op, maar weinig slachtoffers durven erover te praten. Hierdoor blijft het geweld zich soms jaren voortslepen met alle gevolgen van dien. Vaak is het nodig dat de omgeving ingrijpt om het geweld te stoppen. Het helpt als een direct leidinggevende, een bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon signalen herkent en ter sprake brengt. Het gaat niet alleen om slachtoffers. Ook plegers van huiselijk geweld hebben een baan. Juist bij plegers kan het stoppen van geweld beginnen met een helpende hand.

Telefoonnummer Veilig Thuis
In Nederland kunnen slachtoffers van huiselijk geweld voor hulp en advies terecht bij Veilig Thuis. Vermoedt u een huiselijk geweld situatie bij een collega op uw werk? Bel Veilig Thuis, 0800-2000 (gratis 24/7 bereikbaar). Of u nu vragen of vermoedens heeft, of als u het zeker weet. Uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Het is belangrijk dat er hulp komt, want geweld stopt niet vanzelf.

Toolkit Signaleren van huiselijk geweld bij werknemers
De toolkit Signaleren van huiselijk geweld bij werknemers biedt handvatten aan werkgevers. Zij kunnen hiermee vermoedens bespreekbaar maken en signalen herkennen. De toolkit geeft ook informatie over professionele hulp. Hieronder vindt u de middelen.

Alle documenten worden in de komende dagen toegevoegd.

Werkgeversfolder
Stappenplan ‘Veilig op het werk, veilig thuis’
Handboek voor de werkgever
PowerPoint presentatie ‘Veilig op het werk, veilig thuis’
Intranet artikel
Werknemersfolder
Aanbod gratis e-learning voor organisaties en bedrijven in Rotterdam