VNG: zo kan het niet. Kabinet aan zet Decentralisaties.
'Gemeenten omarmen de gedachte van de decentralisatie zorg nog steeds', aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. 'Gemeenten zijn al heel ver in de voorbereiding. Maar het voorwaardenpakket zoals het er nu ligt is ontoereikend voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken. Het moment is dan ook aangebroken dat gemeenten zeggen: op deze manier en onder deze voorwaarden kunnen wij het niet doen.'
De drie belangrijkste bezwaren van gemeenten bij de huidige voorstellen zijn:
- Er is onvoldoende waarborg voor samenwerking met zorgverzekeraars. Voor verzekeraars blijft de samenwerking met gemeenten te vrijblijvend met afschuifrisico’s als gevolg, waardoor burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Dit punt weegt ook voor de MOgroep zwaar. De ervaring leert dat de meeste zorgverzekeraars niet vrijwillig structureel willen investeren in samenwerking met gemeenten, in preventieve aanpak. Zelfs succesvolle pilots en projecten lopen hierop stuk. De MOgroep pleit er sterk voor om samenwerking in de wet op te nemen.
Zie MOgroep/Zorgmarktadvies 'Investen in de voorkant loont', en eerdere stukken als Preventie loont, de MOgroep Denktank samenwerking zorgverzekeraars-gemeenten, en Wachtwoord preventie. - De huidige budgettaire kaders, met overgangsrechten voor de burger maar zonder overgangsmaatregelen voor de gemeenten, plaatsen gemeenten voor niet te dragen financiële risico’s.
- Het ontbreken van regie van het kabinet op de drie decentralisaties
Het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel ondersteunt de bezwaren van de VNG.
Lees verder op de website van de VNG.