Handhaving inzet zzp’ers in het sociaal werk
De Belastingdienst controleert met ingang van 1 januari 2025 strenger op schijnzelfstandigheid. Als zij constateert dat er eigenlijk sprake is van een dienstverband, moet je als opdrachtgever met terugwerkende kracht loonheffingen en sociale premies afdragen.
Bovenstaande vloeit voort uit de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) uit 2016. Het doel van deze wet is het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Van schijnzelfstandigheid is sprake als een zzp’er toch een werknemer blijkt te zijn. Tot nu toe werd de wet niet actief gehandhaafd en greep de Belastingdienst alleen in als er sprake was van kwaadwillige misbruik van zelfstandigheid. Hier komt dus vanaf 1 januari 2025 verandering in.
In het sociaal werk zijn zo’n 12.000 zelfstandigen aan het werk. Als er daadwerkelijk sprake is van schijnzelfstandigheid moet met terugwerkende kracht loonheffingen en sociale premies worden afgedragen. Volgens een mondelinge toezegging van de Belastingdienst wordt hierbij de datum 1 januari 2025 aangehouden. Als een zzp’er nu wordt gezien als werknemer, kan hij ook pensioen claimen bij PFZW. PFZW zal de gemiste premie ook verhalen bij de werkgever.
We raden je sterk aan om binnen jouw organisatie na te gaan of er sprake is van schijnzelfstandigheid en om eventueel verdere actie te ondernemen.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie, ook over verdere actie, op Belangrijke verandering in 2025 voor zzp'ers in zorg en welzijn.
Of volg het webinar van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en RegioPlus over dit onderwerp op woensdag 6 november 2024 van 16.00 – 17.00 uur. Inschrijven voor het webinar kan hier.
Je kunt met vragen ook terecht bij Jorrit Berenschot, senior jurist, via e-mail of tel. 06 - 4119 7791.