Nieuwsbericht

Samenwerken aan Dementievriendelijke buurthuizen: Meer ruimte voor ontmoeting

22 oktober 2024 | 2 minutes read

Sociaal Werk Nederland zet zich in voor structurele financiering van ontmoetingsplekken in buurten en benadrukt dat daarbij oog moet zijn voor diverse doelgroepen. We werken samen met Alzheimer Nederland om ervoor te zorgen dat buurthuizen dementievriendelijker worden, zodat mensen met dementie en hun sociale netwerk er terechtkunnen. Sociaalwerkorganisaties kunnen via Alzheimer Nederland een startpakket aanvragen om hiermee aan de slag te gaan.

Alzheimer Nederland zegt hierover: "De eerste buurthuizen zijn inmiddels dementievriendelijk, maar er is nog veel te doen. In de komende periode hebben we ruimte om meer buurthuizen te ondersteunen en inspireren. Samen maken we de samenleving steeds meer dementievriendelijk. Buurthuizen, dorpshuizen en wijkcentra kunnen zich aanmelden via: https://www.alzheimer-nederland.nl/belangenbehartiging/hoe-wordt-jouw-ontmoetingsplek-dementievriendelijk.”

Als bijlage vind je een magazine dat tot stand is gekomen in samenwerking met dertien enthousiaste buurthuizen en wijkcentra. Zij hebben de eerste stappen gezet om hun plekken dementievriendelijker te maken. Alzheimer Nederland heeft hen daarbij ondersteund met een startpakket. In dit magazine lees je over hun ervaringen, de reacties van bezoekers en de adviezen van gemeenten en belangenorganisaties. Het gaat om plekken zoals buurthuizen, wijkcentra, dorpshuizen, ontmoetingsplekken in seniorencomplexen en bibliotheken, waar mensen met én zonder dementie samen activiteiten doen.

Wanneer je met gemeenten in gesprek gaat over thema’s zoals ouderen en ontmoeting, inkomensondersteuning, of het aanpakken van eenzaamheid, kan het handig zijn om goede argumenten te gebruiken. In de publicatie Sociale basis versterken vind je voorbeelden hiervan. Kijk bijvoorbeeld op pagina 21, waar wordt uitgelegd hoe je als sociaal werkprofessional of gemeenteambtenaar gelijkwaardig kunt inspelen op de behoeften van bewoners. En als je als overheid of sociaal werker streeft naar het goede, hoe creëer je dan ruimte voor het gesprek met bewoners en andere professionals?

Meer informatie

Heb je vragen, mail dan naar ontmoetingsplek@alzheimer-nederland.nl of naar Jennifer Elich