Nieuwsbericht

Vooroverleg met de Belastingdienst over VPB-plicht is mogelijk

21 oktober 2024 | 2 minutes read

Hoe zit het met de mogelijke belastingplicht voor de vennootschapsbelasting (VPB-plicht) van sociaalwerkorganisaties? Het werken met vrijwilligers kan het risico hierop aanzienlijk verkleinen, mits aan bepaalde voorwaarden kan worden voldaan. Lees hoe dit werkt en waarom een vooroverleg met de Belastingdienst verstandig kan zijn.

Naar aanleiding van overleg tussen Sociaal Werk Nederland, gesteund door JUYST belastingadviseurs (voorheen DUROI) enerzijds en de Belastingdienst en het ministerie van Financiën anderzijds, zijn in het najaar van 2021 diverse voorlichtingen gegeven over de VPB-plicht van sociaalwerkorganisaties. Als vervolg daarop heeft Sociaal Werk Nederland in samenwerking met JUYST aangeboden om een beoordeling te maken van de VPB-plicht van de organisatie, waarvan meerdere lidorganisaties gebruik hebben gemaakt.

Vrijwilligers en fictieve loonkostenaftrek
Een gemeenschappelijke noemer die uit deze beoordelingen naar voren kwam, was dat in veel gevallen het gebruikmaken van vrijwilligers het risico op VPB-plicht aanzienlijk verkleinde, mits aan de voorwaarden van de ‘fictieve loonkostenaftrek’ kon worden voldaan. Deze voorwaarden bestaan eruit dat de organisatie de NAW-gegevens en eventueel betaalde beloningen in zijn administratie heeft geregistreerd. Om de omvang van de fictieve loonkostenaftrek te kunnen bepalen, is het echter ook noodzakelijk om het aantal vrijwilligersuren te kunnen vaststellen en dat blijkt in de praktijk vaak een heel grote uitdaging. De door de Belastingdienst in de regel gestelde voorwaarde van het bijhouden van een urenregistratie, blijkt namelijk in veel gevallen praktisch niet te doen.

Vooroverleg met de Belastingdienst
In vervolg op de beoordeling van de VPB-plicht bieden we organisaties de mogelijkheid om in vooroverleg te treden met de Belastingdienst om zo zekerheid te krijgen over de VPB-plicht in het verleden en om afspraken te maken voor de toekomst. Hierbij staat vooral de fictieve loonkostenaftrek centraal door het aantal vrijwilligersuren te onderbouwen.

Hoewel het in alle gevallen maatwerk zal blijven, is duidelijk geworden dat de Belastingdienst graag meedenkt over een werkbare oplossing als de organisatie het initiatief neemt om tot overleg te komen.

Comfort bij bestuur, Raad van Toezicht en accountant
De grote winst is de zekerheid dat er geen fiscale verplichtingen bestaan ten aanzien van het verleden, waardoor ook het bestuur, de Raad van Toezicht en de controlerend accountant comfort hebben ten aanzien van de jaarrekening. Daarnaast weet men nu ook voor de toekomst precies waar men aan toe is en hoe op een werkbare manier de VPB-plicht kan worden voorkomen en beheerst.

Vraag over jouw VPB-plicht vraagstuk?
Wil je ook zekerheid over een mogelijke VPB-plicht over het verleden en weten of en hoe je, indien nodig, goede afspraken kunt maken met de Belastingdienst ten aanzien van de toekomst? Neem dan contact op met Sezgin Yilgin (Strateeg Financieren en Inkoop, Sociaal Werk Nederland) via e-mail of tel. 06 1235 5660 voor meer informatie en eventuele verbinding met Hans Delleman van JUYST belastingadviseurs.