Nieuwsbericht

VWS-delegatie in Tilburg de wijk in

10 oktober 2024 | 2 minuten lezen

Op woensdagmiddag 9 oktober ontvingen ContourdeTwern en Sociaal Werk Nederland een delegatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor een werkbezoek aan de wijk Groenewoud in Tilburg. Lex Staal: “Trots op onze professionals, bezorgd over wat nog nodig is in wijken met kwetsbare omstandigheden. Dat is wat we met elkaar deelden en wat ons voedt om het beleid en de financiële mogelijkheden beter te maken.”

Landelijk kwartiermaker IZA in de regio Aiko de Raaf, directeur-generaal Langdurige Zorg Carsten Herstel, beleidsmedewerker Tosca Valkenburg en afdelingshoofd DMO Heleen van den Berg kregen in Tilburg een beeld van de uitdagingen van het sociaal werk en hoe die zich verhouden tot een landelijk akkoord als het Integraal Zorgakkoord (IZA). Namens Movisie was Roos Scherpenzeel aangeschoven, Ingrid Hoogstrate was vanuit de VNG vertegenwoordigd, Anne-Marie van Oers namens gemeente Tilburg en Carla Kolner als onderzoeker van Hogeschool Utrecht.

Present zijn, mensen aanspreken, signaleren
Directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland Lex Staal en Gon Mevis, directeur-bestuurder van ContourdeTwern benadrukten het belang van een goede sociale basisvoorziening en lieten zien welke positie het sociaal werk daarin idealiter inneemt. Manager Lisette Kleppe-Kok schetste een beeld van het sociaal werk in een wijk als Groenewoud en de dilemma’s waartegen de sociaal werkers aanlopen. Daarna trok het gezelschap de wijk in onder leiding van jongerenopbouwwerker Sandy Donders, buurtondersteuner Lisette Didden en jongerenwerker Ousama Razine, die alledrie al jaren in de haarvaten van de wijk zitten. Al wandelend door de buurt kregen de bezoekers inzicht in de uitdagingen en hoe sociaal werk een belangrijke bijdrage levert aan de wijk. Present zijn, mensen aanspreken, signaleren. Een verrijkende tocht waarin verhalen over schaamte, bestaanszekerheid en menstruatiearmoede grote indruk maakten. En waar de hartelijke ontvangst bij de familie Donders tot mooie gesprekken leidde.

Als de sociale basis niet staat, kun je honderd interventies plegen, maar die leiden dan tot niets

Ander frame nodig
Terug in het wijkcentrum was er de soep van Mien. Normaal stipt om 12.30 uur, nu een extra pan om 16.30 uur. Meteen ook het moment om met elkaar te reflecteren. Inmiddels was het gezelschap aangevuld met concerndirecteur Sociaal Domein Frans Swinkels en IZA-strateeg Iris Horn. Ja, er is een ander frame nodig, sprak Carsten Herstel fel. En niet het frame waarin afschaling van de zorg wordt afgeschoven op de sociale basis. Als de sociale basis niet staat, kun je honderd interventies plegen, maar die leiden dan tot niets. Aiko de Raaf zei het ook treffend: “Het is al begonnen met de Z in IZA. We zijn aan de verkeerde kant begonnen. We moeten gaan herframen.” In het kader van de financering werd het addendum door alle partijen als een bemoedigende stap voorwaarts gezien. Het sociaal werk kreeg nog een mooie boodschap mee van de vertegenwoordigers van het ministerie van VWS: “Blijf aan de deur rammelen, blijf het zeggen, blijf jullie verhalen vertellen.”

Blijf aan de deur rammelen, blijf het zeggen, blijf jullie verhalen vertellen

Akkoord van Welzijn en Zorg
Lex Staal kijkt terug op een zeer geslaagd werkbezoek: “Over de waarde van sociaal werk voor gezondheid en bestaanszekerheid moeten we nog veel bespreken en regelen met de overheid en de zorg. Daarnaast moet je goed sociaal werk ook zien en ervaren. Daarom ben ik erg blij met dit bezoek van VWS en VNG aan de sector. Trots op onze professionals, bezorgd over wat nog nodig is in wijken met kwetsbare omstandigheden. Dat is wat we met elkaar deelden en wat ons voedt om het beleid en de financiële mogelijkheden beter te maken. Onbaatzuchtige presentie in de wijk en ook kijken naar hooghangend fruit, dat gaat het verschil maken voor een veilige en gezonde samenleving waarin iedereen kan meedoen. En daarom gaan we door op de ingeslagen weg van structurele oplossingen in een akkoord van Welzijn en Zorg. Dank mensen van ContourDeTwern en bewoners van de wijk voor de wijze inzichten!”