Nieuwsbericht

Doorbraak in financiering transformatieplannen in sociaal domein

2 oktober 2024 | 2 minuten lezen

In veel regio’s zijn impactvolle transformatieplannen opgesteld waarin zorg en sociaal domein elkaar versterken. Deze plannen lopen nu vast als dit gemeenten structureel extra geld kost. Daarom is deze week een uitzondering gemaakt op bestaande criteria die meer ruimte maakt voor financiering van transformatieplannen voor het sociaal domein. 

Om de zorg toekomstbestendig te maken, is het belangrijk dat mensen sneller de juiste steun en begeleiding ontvangen. Zeker als zij geen medische zorg nodig hebben. Klachten die te maken met problemen als armoede, geldstress of eenzaamheid, vragen om ondersteuning vanuit het sociaal domein. Dit kan op termijn de druk op de zorg verminderen.

Meer ruimte voor financiering sociaal domein
In de praktijk zien we dat in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) in veel zorgkantoorregio’s impactvolle transformatieplannen zijn opgesteld over de wisselwerking tussen het zorg- en sociaal domein. Deze plannen, waarmee vaak een besparing in de Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt gerealiseerd, dreigen nu vast te lopen als dit structureel extra kosten voor de betreffende gemeente(n) met zich meebrengt. Een aantal leden heeft hierover bij ons aan de bel getrokken. Op basis van die informatie hebben we gesprekken gevoerd met het ministerie van VWS en onze zorgen gedeeld. Mede daarom is deze week in het Bestuurlijk Overleg IZA hiervoor een uitzondering op bestaande criteria opgenomen en vastgesteld voor de periode van 2024-2027 op 30 september 2024.

Deze uitzondering biedt meer ruimte voor financiering van transformatieplannen voor het sociaal domein. Het criterium dat alleen transitiekosten uit de transformatiemiddelen betaald mogen worden, vervalt tijdelijk. Hierdoor kunnen ook structurele kosten – zoals het inzetten van extra sociaal werkers – tijdelijk uit de transformatiemiddelen worden betaald.

Ook structurele kosten – zoals het inzetten van extra sociaal werkers – kunnen tijdelijk uit de transformatiemiddelen worden betaald

Regionale transformatieplannen die hiermee geholpen zijn, zijn onder meer:

Belangrijke stap naar structurele oplossing
Als Sociaal Werk Nederland zien we dit als een belangrijke stap op weg naar een structurele oplossing om middelen vanuit de Zvw en Wet langdurige zorg (Wlz) te kunnen aanwenden in het sociaal domein. Zodat er meer financiële ruimte ontstaat om duurzaam te bouwen aan een sterke sociale basis en laagdrempelige ondersteuning in alle wijken en buurten.

Je vindt het ‘Addendum voor Transformatieplannen waarbij sociaal domein betrokken is’ op de website De Juiste Zorg op de Juiste Plek.

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Truus van Tiggelen. We horen ook graag je feedback en ervaringen, of dit jouw organisatie helpt in de financiering en/of de regionale samenwerking.