Nieuwsbericht

De lappendeken van de fiscale rechtshulp

1 oktober 2024 | 2 minuten lezen

Vandaag is een kaart uitgebracht die een overzicht geeft van de fiscale rechtshulp in Nederland vanuit het perspectief van de burger. Het goede nieuws: alle routes leiden naar sociaal raadslieden. Minder goed nieuws is dat er nog geen landelijke dekking is. Lex Staal: “Welke sociaaljuridische ondersteuning je krijgt, hangt nu te veel af van je postcode.”

Metrokaart en landkaart

Waar kan ik als burger of bedrijf terecht met een fiscale hulpvraag? Vanuit die vraag is een routekaart ontwikkeld door De Argumentenfabriek in opdracht van de Bond voor Belastingbetalers, op basis van twee denksessies met deskundigen, ook vanuit Sociaal Werk Nederland/Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR). De kaart bestaat uit twee delen: de metrokaart links laat zien welke partijen hulp bieden en welke voorwaarden hierbij gelden. De landkaart rechts geeft een overzicht van de beschikbaarheid en bereikbaarheid van rechtshulp. Dit is het eerste tussenproduct in een project met een grotere ambitie: uiteindelijk wordt toegewerkt naar een interactieve routekaart waarin mensen op basis van hun hulpvraag en locatie de dichtstbijzijnde mogelijkheid tot het ontvangen van hulp kunnen vinden.

Behoefte is groot
Er zijn in Nederland veel initiatieven waar burgers terecht kunnen met vragen over belastingen en toeslagen. Naast de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen zijn er tientallen maatschappelijke organisaties die fiscale rechtshulp bieden. Als je de kaart goed bekijkt, zie je dat alle routes via sociaalraadslieden kunnen lopen. Toch is er nog geen landelijke dekking en is het aanbod voor de burger om in Nederland fiscale hulp te krijgen ‘een lappendeken’. “Welke sociaaljuridische ondersteuning je krijgt, hangt nu te veel af van je postcode. In de ene gemeente is het er wel, in de andere niet. Wij vinden dat elke burger toegang moet krijgen tot laagdrempelige hulp bij ingewikkelde fiscale regelingen en toeslagen, bijvoorbeeld door een sociaal raadswerker. Zij zijn als geen ander een schakel tussen het sociaal domein en gespecialiseerde partijen,” aldus Lex Staal, directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland/LOSR.

Wij vinden dat elke burger toegang moet krijgen tot laagdrempelige hulp bij ingewikkelde fiscale regelingen en toeslagen

Meer budget voor fiscale rechtshulp
In een begeleidende petitie roept de Bond voor Belastingbetalers de leden van Tweede Kamercommissie Financiën op meer budget te reserveren voor het bieden van voldoende en toegankelijke fiscale rechtshulp. Uit onderzoek met organisaties uit de praktijk blijkt dat deze rechtshulp voor veel mensen onbereikbaar is. Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers: “Zolang het niet lukt ons belasting- en toeslagenstelsel voor burgers begrijpelijk te maken, heb je de plicht de fiscale rechtshulp voor burgers te verbeteren.”

Lees ook het artikel Toegang tot fiscale rechtshulp sterk afhankelijk van woonplaats: ’Overheid heeft plicht om dit te verbeteren’ in De Telegraaf van vandaag.

Neem voor meer informatie contact op met 
Sandra van Elten.