Nieuwsbericht

Oproep aan staatssecretaris: maak werk van ontmoetingsplekken

24 september 2024 | 1 minuut lezen

Sociaal Werk Nederland en Alzheimer Nederland hebben aan Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg, de oproep gedaan om structureel te investeren in ontmoetingsplekken. Dit deden zij, namens een breed scala aan maatschappelijke organisaties, op maandag 23 september tijdens een werkbezoek aan het Odensehuis in Voorschoten. Een plek waar het ontmoeten centraal staat.

Sociale cohesie en eenzaamheid

In Nederland praten we veel over het belang van sociale cohesie en het bestrijden van eenzaamheid. Toch blijft de realiteit achter: er zijn nog steeds te weinig plekken waar buurtbewoners van jong tot oud, met én zonder zorgbehoefte elkaar dagelijks kunnen ontmoeten, helpen, en samen activiteiten kunnen ondernemen. Tijdens het bezoek heeft de staatssecretaris samen met de bezoekers geschilderd en is zij in gesprek gegaan met mensen met dementie, mantelzorgers en sociaal werkers. Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland en Gerdien Rabbers, adjunct-directeur van Sociaal Werk Nederland boden de oproep aan. Staatssecretaris Maeijer: “Dit soort buurtontmoetingsplekken is zo belangrijk voor mensen met dementie. De boodschap dat investeren in buurthuizen nodig is, is luid en duidelijk overgekomen!”

De boodschap dat investeren in buurthuizen nodig is, is luid en duidelijk overgekomen!

Ontmoetingsplekken zijn cruciaal
Bruisende buurthuizen, dementievriendelijke huiskamers in de buurt en ontmoetingsruimten waar iedereen terecht kan; die plekken zouden voor iedereen in de buurt beschikbaar moeten zijn. Dat zijn de locaties waar het écht gebeurt, waar samenredzaamheid betekenis krijgt en eenzaamheid bestreden wordt. Ondanks dat dit soort initiatieven op breed maatschappelijk draagvlak kunnen rekenen, lopen ze vaak aan tegen een tekort aan structurele financiering. Dat terwijl het juist investeringen zijn met een belangrijke opbrengst voor de lange termijn: een veerkrachtige sociale wijk, een dementievriendelijke buurt, met sterke sociale netwerken en gezondere en betrokken bewoners.  

Samenwerken
Graag willen de ondertekenaars van de oproep de komende jaren met de staatssecretaris  samenwerken om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van ontmoetingsplekken in de buurt. Want ontmoetingsplekken zijn cruciaal voor onze samenleving.

Bekijk hier de oproep ondertekend door Gerjoke Wilmink (directeur-bestuurder Alzheimer Nederland) en Lex Staal (directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland) en ondersteund door o.a. de Nederlandse ggz, ActiZ, Buurtzorg, Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), ANBO-PCOB, Movisie, MantelzorgNL, LSA bewoners en Koepel Adviesraden Sociaal Domein.

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Jennifer Elich.