Nieuwsbericht

Lex Staal: “Samenwerking tussen eerstelijnszorg en sociaal domein cruciaal voor betere zorg”

24 september 2024 | 2 minuten lezen

“Geld is er genoeg, het zit alleen op de verkeerde plekken vast,” zegt Lex Staal, directeur-bestuurder van Sociaal Werk Nederland in het magazine van InEen, brancheorganisatie eerstelijnszorg. In samenwerking met zorgpartijen als InEen zet Sociaal Werk Nederland zich in om de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de Visie eerstelijnszorg concreet te maken in de regio’s. Volgens Staal is een duidelijke rolomschrijving van de sociaal domein professional essentieel voor een succesvolle samenwerking met de eerstelijnszorg: “Gebeurt dat niet, dan gaat het niet lukken om de huisarts te helpen mensen terug te verwijzen naar het sociaal domein om de juiste ondersteuning te krijgen.”
 

De brugfunctionaris als schakel
Staal ziet voor de sociaal werker een rol weggelegd als brugfunctionaris, die zowel verbonden is met de wijk als met de eerstelijnszorg. Deze functionaris kan ervoor zorgen dat er naar iemand wordt gekeken als geheel om te zien wat diegene zelf en samen met zijn netwerk kan en waar ondersteuning nodig is.
 

Gezamenlijke wil om samen te werken
De grootste kans voor succes ziet Staal in de gezamenlijke wil om samen te werken. “Het geloof dat we dit met elkaar gaan doen, en ook wel moéten doen om te voorkomen dat de zorg vastloopt, is leidend. ” Staal geeft als voorbeeld dat er een paar jaar geleden discussie was of sociaalwerkorganisaties wel of niet op Mijn Zorgdomein moesten worden aangesloten. “Dat was toen een absolute no go. Nu wordt er gezegd: moeten sociaalwerkorganisaties niet aangesloten worden op een verwijssysteem? Dit zijn hele mooie kansen om de genoemde brugfunctie te faciliteren.” Zijn hoop is dat binnen enkele jaren huisartsen een verlichting van hun werkdruk ervaren door betere ondersteuning vanuit het sociaal domein, dat de sociaal werker in zijn kracht staat en dat wijkbewoners de juiste zorg en ondersteuning op de juiste plek krijgen.
 

Financiering en personeelstekort als belangrijkste bedreigingen
Hoewel er veel wil en energie is om samen te werken, waarschuwt Staal voor financiële obstakels tussen gemeenten en zorgverzekeraars. “Het risico bestaat dat het financieel toch spaak loopt, wat funest zou zijn voor de voortgang.” Ook benadrukt hij dat de personeelskrapte een risicofactor vormt: niet alleen in de zorg, maar ook in het sociaal domein. Momenteel heeft het sociaal domein al moeite met het vervullen van vacatures en Staal verwacht dat dit in de komende jaren niet beter zal worden.
 

Lees het hele interview op de website van InEen.