Nieuwsbericht

Het heeft wat voeten in de aarde: sociaal werkers over eco-sociaal werk

10 september 2024 | 1 minuut lezen

De sociale gevolgen van de klimaatcrisis en ecologische crisis voor kwetsbare en gemarginaliseerde groepen worden steeds zichtbaarder. Eco-sociaal werk kan een belangrijke rol spelen in zowel het omgaan met de gevolgen van deze crises als in het ontwikkelen en ondersteunen van eco-sociale praktijken. Hoe kijken sociaal werkers tegen dit onderwerp aan?

Eerste beeld binnen de branche

Om een eerste beeld te krijgen van de manier waarop sociaal werkers zelf aankijken tegen eco-sociaal werk en de rol die zij in de klimaatcrisis, ecologische crisis en de sociale gevolgen daarvan kunnen en willen innemen, vroegen we in het najaar van 2023 aan sociaal werkers om een enquête in te vullen. In twee focusgroepen zochten we verdere verdieping. De resultaten laten zien dat dit een complex thema is waarin sociaal werkers het belang zien, maar nog steeds hun weg proberen te vinden. De bevindingen onderstrepen de noodzaak van verder onderzoek en begrip van de uitdagingen en mogelijkheden die eco-sociaal werk met zich meebrengt voor sociaal werkers in Nederland.

Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van beroepsvereniging BPSW, Movisie, Sociaal Werk Nederland en de lectoraten van de HAN University of Applied Sciences, Fontys Hogeschool, Zuyd Hogeschool en Hogeschool Inholland.

Je vindt het rapport Het heeft wat voeten in de aarde - Sociaal werkers over kansen en uitdagingen van eco-sociaal werk op de website van Movisie.

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Edwin Luttik.