Nieuwsbericht

Spreek over mentale gezondheid bij publieke gezondheidsdebat

2 september 2024 | 1 minuut lezen

Op woensdag 11 september a.s. gaat de Tweede Kamer met de nieuwe bewindspersoon van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in debat over publieke gezondheid. Sociaal Werk Nederland en de Nederlandse ggz schreven de Tweede Kamer daarom een brief. Je vindt deze hier.

Mentale gezondheid in de Wet publieke gezondheid

In de brief komen de twee organisaties met aanbevelingen voor een grotere focus op mentale gezondheid binnen de Wet publieke gezondheid (Wpg), gezien de toenemende psychische problemen onder met name jongeren. Ze adviseren om mentale gezondheid expliciet te verankeren in de Wpg en om schoolartsen beter uit te rusten voor vroegsignalering en preventie.

Vroeger signaleren is sneller handelen
Laagdrempelige ondersteuning en vroegsignalering zijn cruciaal om tijdig ernstiger klachten te voorkomen. Programma’s zoals Mental Health First Aid helpen mentale gezondheidsproblemen bij jongeren op tijd te identificeren. De brief roept ook op tot het versterken van de landelijke aanpak voor mentale gezondheid en het verbeteren van ondersteuning voor kwetsbare gezinnen, zoals kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen.

Laagdrempelige ondersteuning en vroegsignalering zijn cruciaal om tijdig ernstiger klachten te voorkomen

Bemoeizorg beter regelen
Afsluitend stellen Sociaal Werk Nederland en de Nederlandse ggz voor om ‘bemoeizorg’, die momenteel door gemeenten op verschillende manieren wordt ingevuld, wettelijk te verankeren. Dit zou kunnen door openbare geestelijke gezondheidszorg op te nemen in de Wpg, om te voorkomen dat kwetsbare situaties escaleren. Of om die rol vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verder te verduidelijken.

Wij kijken met interesse uit naar het debat en gaan hierover met Kamerleden graag de dialoog aan.

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Jolanda Sonneveld.