Nieuwsbericht

Laat je stem horen in de Grote Raadpleging van het Sociaal Werk

12 augustus 2024 | 2 minuten lezen

Hoe gaat het met sociaal werkers in Nederland? In de Grote Raadpleging van het Sociaal Werk 2024 willen we daar meer zicht op krijgen. Onder welke omstandigheden werken ze en wat maakt dat ze het werk kunnen volhouden? De vragenlijst invullen kan tot half september. De Grote Raadpleging is een initiatief van Movisie waarbij Sociaal Werk Nederland, beroepsvereniging BPSW en arbeidsmarktplatform Sociaal Werk werkt! hebben meegedacht. Ook de Associatie wijkteams, beroepsvereniging SAM, Valente en het Nederlands Jeugdinstituut zijn erbij betrokken.

Vul hier de vragenlijst in

Waarom is zo’n raadpleging juist nu zo belangrijk? 
Sociaal werkers staan dicht bij mensen. Vaak merken zij als een van de eersten de impact van maatschappelijke ontwikkelingen. De Grote Raadpleging van het Sociaal Werk wil de impact van die veranderingen op het dagelijkse werk van sociaal werkers en de manier waarop zij hun beroep uitoefenen in kaart brengen.

Sociaal werkers werken in heel veel branches en in veel verschillende functies. Daarom verdwijnt het zicht op de beroepsgroep als geheel. Voor de verdere professionalisering van het beroep en het versterken van de positie van de beroepsgroep is het belangrijk dat er meer informatie is over de gehele beroepsgroep en hun behoeften en wensen. Alleen dan kunnen we er als landelijke partijen en kennisinstituten iets mee en aan doen.

In 2020 gaf de raadpleging waardevolle inzichten die onder meer leidden tot meer aandacht voor administratie- en regeldruk, continuïteit en methodisch werken.

Voor wie is de vragenlijst bedoeld?
De Grote Raadpleging kan worden ingevuld door alle sociaal werkers werkzaam in alle branches van zorg, welzijn en erbuiten. Denk aan specialismen als jongerenwerkers, opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, sociaal agogen, wijkteam-medewerkers, sociaal-cultureel werkers, schoolmaatschappelijk werkers, buurtwerkers, coördinatoren vrijwilligerswerk, sociaal raadslieden, professionele schuldhulpverleners, etc.  

Waar gaan de vragen over?
Vragen gaan over de stand van zaken over de beroepsuitoefening van sociaal werkers. Ook wordt gevraagd naar de belangrijkste sociale problemen van dit moment en hoe sociaal werkers naar de toekomst kijken. Daarnaast besteedt de raadpleging aandacht aan de werkomstandigheden. Hoe groot is de administratie- en regeldruk en welke zeggenschap en invloed ervaren sociaal werkers op hun eigen beroepsuitoefening?

Veel maatschappelijke knelpunten en de weerslag ervan op inwoners komen terecht bij het sociaal werk. Maar er is weinig bekend over de ervaring die sociaal werkers hiermee hebben. Herkennen ze deze ontwikkelingen, hebben zij ruimte om hiermee aan de slag te gaan? De resultaten van de vragenlijst geven hier meer zicht op.   

Hoe doe je mee en hoeveel tijd kost je dat?
Je komt via deze link terecht bij de vragenlijst. Het invullen duurt 30 tot 45 minuten. Als je tussendoor even wilt stoppen of pauzeren, kun je dat aan het begin van de vragenlijst aangeven en je e-mailadres opgeven. Je krijgt dan zo snel mogelijk een unieke link naar je eigen vragenlijst. De raadpleging loopt tot half september dus wacht niet te lang met invullen!

Onder de deelnemers worden tien cadeaubonnen en tien jaarabonnementen op het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken verloot. En hoe meer sociaal werkers de vragenlijst invullen, hoe waardevoller de resultaten. Dus laat van je horen!