Nieuwsbericht

Palliatieve zorg in het sociaal domein: webinars en inspiratie

29 juli 2024 | 2 minuten lezen

Voor een goede kwaliteit van leven voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten, moeten zorg en sociaal werk in het sociaal domein goed op elkaar aansluiten. Lees over inspirerende projecten en meld je aan voor één van de webinars na de zomer.

Vijf inspirerende voorbeelden

Om te zorgen dat mensen hun leven tot aan het einde zinvol, in verbinding met anderen en waar mogelijk en wenselijk zelfstandig kunnen leven, is hechte samenwerking nodig in het sociaal domein. Denk aan mantelzorg of thuiszorg, maar ook aan informele initiatieven zoals buddy’s die activiteiten ondernemen met patiënten of buren die helpen met verschillende klusjes. In een blogreeks op de website van ZonMw lees je over vijf projecten die de samenwerking binnen het sociaal domein versterken. Ook vind je er een interview over palliatieve zorg in het sociaal domein van Nederland en Vlaanderen: wat kunnen we van elkaar leren?

Interessante webinars
Kennis- en ontwikkelorganisatie Agora organiseert regelmatig (online) bijeenkomsten over de rol die sociaal werk kan vervullen bij zingeving en palliatieve zorg thuis. Volg de agenda en schrijf je in voor hun nieuwsbrief om niets te missen. Na de zomer staan onder meer de volgende webinars gepland, deelname is gratis:

Webinar De rol van het sociaal domein bij palliatieve zorg thuis
Dinsdag 24 september van 19.30 tot 21.00 uur, online via 1Sociaaldomein
Deze webinar gaat over de palliatieve zorg thuis (PaTz)-werkwijze en hoe je daarmee aan de slag kunt gaan. In Maarssen neemt het maatschappelijk werk deel aan een PaTz-groep als uitvloeisel van de proeftuin Léven tot het Einde. Ook wordt toegelicht hoe in Twente het project ‘Waar is Wally’ de verbinding tussen zorg en het sociaal domein organiseert en faciliteert.
Meer informatie en aanmelden

Webinar Ondersteuning in de laatste levensfase, een zaak voor iedereen
Donderdag 17 oktober van 15.30 tot 17.00 uur, online via 1Sociaaldomein
In deze webinar wordt verkend hoe we met elkaar, professionals en burgers, kunnen bijdragen aan een zorgzame gemeenschap rond dood, sterven en rouw. De dood is tenslotte vooral een sociale in plaats van een medische gebeurtenis. Na een inleiding door Marieke Groot (lector Persoonsgerichte (Palliatieve) Zorg, Hogeschool Rotterdam) komen initiatiefnemers van een compassionate community uit Rotterdam aan het woord en is er volop uitwisseling over de (on)mogelijkheden voor gemeenschapsvorming rond dood, sterven en rouw.
Meer informatie en aanmelden

Handig: praktisch overzicht adressen
In samenwerking met Agora stelde Zorg+Welzijn een handige lijst op voor professionals met tien adressen/instanties waar cliënten in de palliatieve fase terecht kunnen voor ondersteuning in de buurt. De palliatieve fase kan maanden of zelfs jaren duren. In de wijk zijn veel instanties en personen waar mensen een beroep op kunnen doen, bijvoorbeeld voor advies bij medische vragen of lotgenotencontact. Zoals het Centrum voor Levensvragen of het Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg. Je vindt het overzicht op de website van Zorg+Welzijn.