Nieuw: Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken
Elke regio een Mentale gezondheidsnetwerk; dat is één van de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Huisartsen, sociaal werk en de ggz werken hierin samen om te zorgen dat mensen met psychische en sociale problemen sneller de juiste ondersteuning of zorg krijgen, op de juiste plek. Dit voorjaar is de Werkwijze gepubliceerd, maar hoe zit het met de financiering? De nieuwe Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken biedt duidelijkheid over deze kansrijke ontwikkeling voor sociaalwerkorganisaties.
Handig: landelijke business case
Naast een werkwijze, publiceerde het landelijke programma Mentale gezondheidsnetwerken ook een business case. Die bevat ramingen van de effecten die we landelijk verwachten van het samenwerken in Mentale gezondheidsnetwerken en van de verkennende gesprekken. De business case is in de eerste plaats een handvat bij het maken van afspraken. Hoeveel verkennende gesprekken denk je te voeren? Hoeveel professionals moet je daarvoor inzetten? Wat kost dat? En wat levert dat in onze regio op? De antwoorden op deze vragen heb je nodig om contractafspraken te kunnen maken.
Afspraken over financiering
Nu is er dus ook meer duidelijkheid over de inkoop en contractering. Voor de activiteiten die uit de Zorgverzekeringswet worden betaald, is de bekostiging geregeld. De bekostiging vanuit het sociaal domein verschilt per gemeente en wordt lokaal georganiseerd. Netwerken moeten hierover zoveel mogelijk afspraken maken met zorgverzekeraars en gemeente(n). Hoe dat werkt en wat de landelijke kaders zijn, staat in de nieuwe Leidraad. Naast de bekostiging komen ook andere thema’s aan bod die van belang zijn bij het inrichten van het netwerk, zoals het formuleren van de ambitie, de rolverdeling tussen partijen, het monitoren, evalueren en samenwerken. De Leidraad helpt startende netwerken bij het doorlopen van de juiste stappen en het maken van afspraken over financiering. Naast de Leidraad is ook een handreiking voor de aanvraag van transformatiemiddelen beschikbaar.
Kansrijk voor sociaalwerkorganisaties
De Leidraad is gebaseerd op gelijkgerichte inkoop door zowel zorgverzekeraars als gemeenten. Dat is een eerste stap op weg naar echte domeinoverstijgende financiering, ook voor het sociaal werk. Het sociaal domein is een gelijkwaardige partij in het Mentale gezondheidsnetwerk. Als één van de belangrijkste partijen in het sociaal domein biedt dit daarom kansen voor sociaalwerkorganisaties. Sociaal Werk Nederland roept haar leden op om, voor zover dit nog niet is gebeurd, verbinding te zoeken met de grootste regionale ggz-instelling, huisartsencoöperaties en/of zorggroepen om tot een regionaal Mentale gezondheidsnetwerk te komen. Zoek hierin ook de samenwerking met je collega-sociaalwerkorganisaties en leg contact met de (mandaat)gemeente in je regio om je goed op de inkoop voor te kunnen bereiden. In veel regio’s is dit al volop in gang gezet, zoals in het Groninger Netwerk voor Mentale Gezondheid en het Rotterdamse Overschie. Laten we hier samen met onze zorgpartners een succes van maken ten behoeve van inwoners met mentale gezondheidsproblemen.
Vervolg: webinars met praktische informatie
De Leidraad is opgesteld door het landelijke programma Mentale gezondheidsnetwerken. Daarin werken overheid, brancheorganisaties en patiëntenvertegenwoordigers samen om de Mentale gezondheidsnetwerken mogelijk te maken. Na de zomer wordt een reeks webinars georganiseerd met praktische informatie vanuit de netwerken die al actief zijn, onder meer over het verkennend gesprek en over de rol en meerwaarde van sociaal werk. Houd onze website in de gaten voor meer informatie of kijk op www.mentalegezondheidsnetwerken.nl.
Download hier de Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken en de Handreiking bij aanvraag transformatiemiddelen.
Neem voor meer informatie contact op met Rens van Oosterhout (bereikbaar vanaf 5 augustus a.s.).