Nieuwsbericht

Hoeveel investeert jouw organisatie in stages en opleidingen?

Oproep om vragenlijst in te vullen.

18 juni 2024 | 1 minuut lezen

VNO-NCW/MKB-Nederland en brancheorganisaties waaronder Sociaal Werk Nederland, willen graag helder krijgen hoeveel tijd en geld organisaties steken in stages en opleidingen. Over de resultaten willen brancheorganisaties in gesprek met het kabinet. Dit is een belangrijk thema, omdat onderwijs vaker lijkt te verschuiven van de school naar de werkplek en er meer van bedrijven wordt gevraagd.

Organisaties investeren vaak veel tijd en geld in het begeleiden van stagiairs en het opleiden van eigen medewerkers. Investering in vakmanschap van (toekomstige) professionals is nodig om goed in te spelen op de vraagstukken van deze tijd en de behoefte aan bekwame professionals in een tijd van toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Een belangrijke trend blijkt ook dat onderwijs meer in co-creatie met bedrijven ontstaat, dat er vaker kortere, onderbroken trajecten van werken en leren zijn en dat er meer op de werkvloer wordt geleerd.

Vragenlijst
Samen met onderzoeksbureau ResearchNed hebben werkgeversorganisaties een vragenlijst ontwikkeld. Die vragenlijst bestaat uit twee delen.

De eerste vragenlijst is bedoeld voor degene in jouw organisatie die stagiairs of collega’s in opleiding begeleidt. Dat kun je ook zelf zijn. Ga naar de eerste vragenlijst.  

Het tweede deel van de vragenlijst betreft bedrijfskosten, zoals een eventuele stagevergoeding. Ook zijn er vragen over een mogelijk bredere betrokkenheid van jouw organisatie bij het onderwijs, zoals door het verzorgen van gastlessen. Dit deel kan waarschijnlijk het beste worden ingevuld door de leidinggevende. Ga naar het tweede deel van de vragenlijst.

Beide vragenlijsten zijn naar verwachting snel in te vullen en duren ongeveer 10 minuten.    

Met jouw medewerking draag je bij aan onze inzet om een goede samenwerking en kostenverdeling tussen onderwijs en werkveld te bereiken. Ook namens Sociaal Werk Nederland, alvast dank daarvoor!

Heb je vragen of opmerkingen over dit onderzoek? Stuur een mail aan onderzoek@researchned.nl.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met senior adviseur Edwin Luttik.

 

Als jouw organisatie geen gebruik maakt van stagiairs en recent ook geen medewerker een mbo- of hbo-opleiding volgde, dan is dit bericht voor jou niet van belang.