Deel je mening over eco-sociaal werk
Hoe kijken sociaal werkers aan tegen eco-sociaal werk? In het najaar van 2023 vroeg Movisie sociaal werkers naar hoe zij hun rol zien in de klimaatcrisis, ecologische crisis en de sociale gevolgen daarvan. Wat blijkt? Een grote meerderheid wil actief bijdragen aan een leefbare aarde. Ze zien het als een integraal onderdeel van hun vak en een goed middel om sociale vraagstukken als armoede of sociale ongelijkheid aan te pakken. Wat vind jij? Deel je mening en sluit aan bij een van de online focusgroepen op 13 of 21 februari a.s.
Resultaten online enquête
De vragenlijst is een gezamenlijk initiatief van Movisie, beroepsvereniging BPSW, Sociaal Werk Nederland en lectoraten van HAN University of Applied Sciences, Fontys Hogeschool, Zuyd Hogeschool en Hogeschool Inholland. Doel was een eerste beeld krijgen van hoe sociaal werkers aankijken tegen eco-sociaal werk en de rol die zij voor zichzelf weggelegd zien in de klimaat- en ecologische crisis en de sociale gevolgen daarvan. Op de website van Movisie lees je de eerste resultaten van deze online enquête die door 188 respondenten is ingevuld. Een grote meerderheid (84,6%) vindt het (heel) belangrijk om in de persoonlijke sfeer actief bij te dragen aan een leefbare aarde met het oog op de klimaat- en ecologische crises. Zij zien ook dat de doelgroep waar zij mee werken door het thema wordt geraakt, bijvoorbeeld door stijgende energieprijzen, omdat ze geen toegang hebben tot informatie en middelen om aanpassingen te doen, en door hittestress in slechte woningen en een vaak versteende omgeving. Als het gaat om de inzet voor inwoners vanuit het ecosociaal werk, dan staan respondenten hier positief tegenover en zien zij vaak een rol weggelegd voor hun organisatie. Wel ervaren sociaal werkers afhankelijkheid van hoe de organisatie hiermee omgaat en de ruimte die ze hiervoor krijgen. Het lijkt in de praktijk nog vaak van de eigen motivatie van de sociaal werkers af te hangen of zij hier meer actief op in willen zetten.
Praat mee in online focusgroepen
De resultaten worden in de komende maanden verder uitgediept in focusgroepen met sociaal werkers en bestuurders. Wat zie jij als jouw rol en die van sociaal werkers ten aanzien van eco-sociaal werk? Hoe geef je daar invulling aan en maak je de verbinding naar je organisatie? Heb je iets nodig van of juist iets toe te voegen aan het vak of het veld? Als je mee wil praten, meld je dan aan voor één van de eerste online focusgroepen op dinsdag 13 februari of woensdag 21 februari a.s.
Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Edwin Luttik.
Lees ook:
- Publicatie Eco-sociale praktijken: tien portretten (januari 2024)
- Verslag werkbezoek minister Jetten aan Rijnstad: “De sociale kant is belangrijker dan de radiatorfolie” (april 2023)
- Publicatie Pleidooi voor eco-sociale benadering sociaal werk (december 2022)