Schrijf je in voor de leergang Samenlevingsopbouw
Samenlevingsopbouw staat weer volop in de belangstelling. Er is veel vraag naar mensen die met en vanuit (buurt)gemeenschappen kunnen werken, zoals opbouwwerkers, wijkambtenaren en woonconsulenten. Voor wie zich hierin verder wil verdiepen en bekwamen en zo wil bijdragen aan een veerkrachtige samenleving, gaat in maart 2024 een interessante leergang van start die verdieping en inspiratie biedt. Schrijf je snel in!
De leergang Samenlevingsopbouw wordt aangeboden door NHL Stenden Hogeschool en is vormgegeven in samenwerking met beroepsvereniging BPSW. De leergang maakt onderdeel uit van de Landelijke Actieagenda de Kracht van Samenlevingsopbouw, opgesteld door de BPSW, netwerk van opbouwwerkers Krachtproef, Sociaal Werk Nederland en kennisinstituut Movisie. Met deze Actieagenda willen we de kracht van samenlevingsopbouw laten zien en versterken, onder meer door het gesprek te voeden over de maatschappelijke bijdrage van opbouwwerk met het visiedocument. En door huidige en aanstaande opbouwwerkers toe te rusten met kennis, steun en uitwisseling met een samenhangend en herkenbaar landelijk scholings- en opleidingsaanbod, waaronder deze leergang samenlevingsopbouw en de ontwikkeling van een aanbod gebaseerd op leeruitkomsten (zie ook dit eerdere bericht).
Kracht van gemeenschappen staat centraal
De leergang is ontwikkeld voor iedereen die zich verder wil verdiepen en bekwamen in samenlevingsopbouw: of je nu beginnend professional bent, zij-instromer of al meer ervaren. Doordat de praktijk centraal staat, kan iedereen er iets uithalen en zichzelf professioneel ontwikkelen. In de leergang staan het praktijk en leerproces van de deelnemer centraal. Met behulp van experts, docenten en de andere deelnemers werken deelnemers aan hun veranderkracht en de impact die zij daarmee kunnen maken. De kracht van gemeenschappen staat daarbij centraal. Tijdens de cursusdagen worden in de ochtend verdiepende theorieën en methoden aangereikt, die in de middag worden gekoppeld aan casuïstiek en de eigen praktijk. Voorbereidings- en verwerkingsopdrachten maken deel uit van het studieprogramma en cursisten vormen intervisiegroepen om ook tussen de cursusdagen door met de studie bezig te zijn. Na afronding wordt een certificaat van deelname uitgereikt, dat kan worden ingediend als scholingsresultaat voor registerpunten. De leergang wordt geaccrediteerd bij het registerplein en SKJ.
- De leergang is samengesteld en georganiseerd door een brede coalitie van experts, onderwijsinstellingen, beroeps- en uitvoeringsorganisaties vanuit heel Nederland
- Volg de leergang en word onderdeel van een landelijke learning community rondom samenlevingsopbouw
- Laat je inspireren door experts vanuit wetenschap en praktijk
- In deze leergang samenlevingsopbouw is volop aandacht voor de impact die je in en met jouw eigen praktijk maakt
- Naast alle theorie steken we ook de handen uit de mouwen met praktische werkvormen
Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.
Lees ook:
- Nieuwsbericht Advies RVS: investeer in opbouwwerk en sociaal netwerk om het kind (december 2023)
- Nieuwsbericht Visiedocument zet belang samenlevingsopbouw op de kaart (oktober 2023)
- Nieuwsbericht ‘Deze nieuwe minor onderstreept de comeback van het opbouwwerk’ (oktober 2023)