Kick-off project Nooit meer skeer; nu echt uit de startblokken
Met een kick-off met alle betrokkenen uit de drie pilots is vandaag echt het startsein gegeven voor project Nooit meer skeer. Naast het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst werd er kennisgemaakt, gebrainstormd over het project en leerden de deelnemers alles over de Schuldenescape, een interactieve game ontwikkeld door sociaalwerkorganisatie Farent die ook in de pilots bij mbo-studenten wordt ingezet.
In het project Nooit meer skeer onderzoeken we hoe jongerenwerkers jongeren op het MBO met schulden kunnen helpen. Lees hier alle informatie.
Jerrol Lashley van Stichting Netwerk Hoorn: “Je moet als jongerenwerk zijn waar de jongeren zijn, en dat is ook op school. Als jongeren daar iemand hebben om mee te relaten, iemand als rolmodel, kan je echt het verschil maken. Het is belangrijk dat we er zijn voor die jongeren want ze hebben het zwaar en raken snel in de schulden; er is veel armoede, de inflatie is hoog en tegelijkertijd zijn er veel verleidingen waar ze mee moeten dealen.’
“Er is veel armoede, de inflatie is hoog en er zijn veel verleidingen waar jongeren mee moeten dealen”
Drie pilots
Voor het project worden drie pilots opgezet: in Den Bosch, Hoorn en Katwijk aan Zee. In de pilots werken ROC’s samen met het lokale jongerenwerk en gemeenten. Zo trekken Farent en het ROC Willem de Koning I college samen op. De andere partijen zijn st Netwerk Hoorn, het ROC Horizon en het Welzijnskwartier Katwijk aan Zee. De komende tijd worden de voorbereidingen getroffen voor de start van de pilots begin maart.
Tussentijdse evaluatie
Na de zomer volgt de eerste tussentijdse evaluatie zodat we de aanpak op basis van de opgedane ervaringen waar nodig kunnen bijstellen. In het najaar van 2024 willen we voldoende inzicht hebben in de mate waarin de inzet van jongerenwerkers tot resultaten leidt: of schulden bijvoorbeeld gemakkelijker bespreekbaar zijn, of hulp zoeken samen met jongerenwerkers leidt tot verbetering, en of problematische schulden zijn verminderd met deze aanpak. We onderzoeken ook of de aanpak daadwerkelijk effectief is, zowel de groepsvoorlichting als de individuele hulp aan jongeren.
Meer weten over Nooit meer skeer? Lees hier alle informatie en een verzameling relevante rapporten.