Nieuwsbericht

Sociaal Werk Nederland onderdeel van Nationale Jeugdcoalitie

5 juli 2022 | 2 minuten lezen

Sinds vorig jaar maakt Sociaal Werk Nederland zich met diverse partijen sterk voor een stevige sociale en pedagogische basis, om zo positief bij te dragen aan de mentale gezondheid van jonge mensen. Samen met partners als het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), Jeugdfonds Sport & Cultuur, Kunstbende, Nederland Jeugdinstituut (NJi), NOC*NSF, Scouting Nederland en Stichting Jantje Beton bundelen we onze krachten nu onder een nieuwe naam: de Nationale Jeugdcoalitie. Samen agenderen we een brede ontwikkeling van de jeugd in landelijk en gemeentelijk beleid.

Cultuur, jeugdwerk, natuur en sport voor iedereen

Belang van brede ontwikkeling
Door cultuur, jeugdwerk, natuuractiviteiten en sport ontwikkelen kinderen en jongeren vaardigheden voor het leven. Daarnaast brengen deze activiteiten hen plezier en uitdaging. Door zich breed te ontwikkelen en anderen te ontmoeten, bouwen kinderen en jongeren sociaal, mentaal en fysiek kapitaal op. Dit maakt zorg minder vaak nodig en het draagt bij aan een veerkrachtige samenleving en een gezonde generatie in 2040. De coronapandemie heeft laten zien wat het ontbreken van georganiseerde activiteiten door verenigingen en mogelijkheden om initiatieven uit te voeren, doet met kinderen en jongeren. Sociale en psychische problemen namen toe, veel jongeren waren vermoeider en bewogen minder. En ook nu alles weer mag, zien we dat niet alle kinderen en jongeren terugkeren naar deze activiteiten.

Preventieve werking
Ontwikkeling, uitdaging, plezier en ontmoeting op school en in de vrije tijd is méér dan een kers op de taart; het draagt aantoonbaar bij aan de fysieke, sociale en mentale gezondheid en heeft een preventieve werking in een individualiserende maatschappij. Door activiteiten op school en in de vrije tijd hebben kinderen en jongeren plezier en ontwikkelen zij weerbaarheid, wordt brede ontwikkeling gestimuleerd, eenzaamheid verminderd, sociale cohesie vergroot, ontspanning gebracht en wordt soms zelfs een beter alternatief geboden dan zorg. Jongerenwerk in gemeenten kan de Nederlandse schatkist zo’n 45 miljoen euro aan zorg besparen.

Krachtenbundeling
Gemeenten en maatschappelijke organisaties staan voor de opgave de ontwikkeling van kinderen en jongeren te faciliteren en zorg te bieden. Kinderen en jongeren verdienen aandacht voor een brede ontwikkeling in al hun leefomgevingen; de één bloeit beter op school, de ander vooral daarbuiten, de één vooral via aanbod van instellingen of initiatieven, de ander juist door zelf te kunnen bepalen. Ook de Rijksoverheid, scholen, kinderopvang en maatschappelijke organisaties hebben hierin een rol. Door een integrale benadering kunnen we een steviger aanbod voor alle kinderen realiseren én is er tegelijkertijd maatwerk mogelijk. Landelijke en lokale samenwerking tussen domeinen is noodzakelijk om kansengelijkheid te bevorderen. Dit begint bij onszelf én de overheden.

Bezoek voor meer informatie de website van de Nationale Jeugdcoalitie of download ons position paper en lees waar we ons gezamenlijk voor inzetten.